VESTI: ZA ISTORIJU! Prva pobeda odbojkašica Jedinstva u CEV Ligi šampiona, Jedinstvo - Volej Miluz 3:2 • Danas počinje isplata penzionerima po 20.000 dinara • Zimska služba JKP Čistoća Stara Pazova spremna je za ovu sezonu i za snežne padavine. • VREME: Oblačno , temperatura od 2 do 10 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 27.02.2019.
Preti li nam Afrička kuga kod svinja?

Sa afričkom kugom svinja za sada se bore Rumunija, Mađarska i Bugarska, dok u Srbiji nije zabeležen slučaj pojave ovog zaraznog oboljenja ističu u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede. Na graničnim prelazima sa pomenutim zemljama pojačane su kontrole, a resorno ministarstvo donelo je naredbu o odstrelu divljvih svinja.

U ovom delu Srema ima oko 20.000 svinja ne računajući broj onih na farmama u staropazovačkoj opštini. Sem gajenja, Sremci prednjače i u konzumiranju svinjskog mesa, mada virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge životinje.

Najugroženije područje kada se govori o afričkoj kugi svinja svakako je Vojvodina u kojoj se najviše gaje svinje pokazuju poslednji podaci Repubičkog fonda za statistiku.

Procenjuje se da u pokrajini ima preko milion i dvesta hiljada svinja što je za 4 posto manje nego lane. Uprava za veterinu pri Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoripvrede objavila je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja ove zarazne bolesti.

Zabrana uvoza i provoza pošiljki primenjuje se na pošiljke iz država u kojima postoji sumnja, odnosno potvrda bolesti Afričke kuge svinja.