(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Staropazovčanin izvršio samoubistvo ispred Skupštine Srbije. Beživotno telo muškarca pronađeno u Gajićevoj bari • Turistička organizacija predstavlja brošuru 250 godina Slovaka u Staroj Pazovi na sajmu u Bratislavi • Do kraja januara izmena režima saobraćaja na putu Stara Pazova - Stari Banovci • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od -2 do 5 stepeni.
Kultura 17.12.2012.
Stara Pazova
Završen Memorijal

U nedelju uveče je završen 19. Memorijal Juraja Ondrika koji je počeo u četvrtak staropazovačkom predstavom “Krčma na glavnom drumu”. Druge večeri Memorijala Juraja Ondrika, koji nije bio samo stub pozorišta u Staroj Pazovi, već se bavio i muzikom, pesmom i igrom, dečje grupe SKUD-a Janko Čmelik održale su godišnji koncert, posvećen upravo ovom velikom imenu staropazovačke,
ali i Vojvođanske kulturne scene. Sećanja na Juraja Ondrika su veoma lepa, sa njim je bilo zadovoljstvo raditi, kaže Ružena Červenski, koreograf i umetnički rukovodilac dečijih grupa „Čmelika“. Nastupile su tri grupe, od najmlađe, u kojoj je dosta novih članova, koji su svoje prve korake izveli samo pre nekoliko meseci i veoma dobre su se snašli na bini, preko srednje, u kojoj igraju igrači i sa petogodišnjim iskustvom, do najstarije grupe, odnosno pripremnog ansambla, koji je osnovan pre 10 godina, kada su danas već pravi igrači, tada sa samo 5 -6 godina napravili prve korake, a sledeće godine mnogi od njih već završavaju osnovu školu. Na Muzičkom festivalu dece Vojvodine, ova grupa je 4 godine za redom osvojila srebro, a ima i izvrsne pevače. Kao gosti nastupili si Šiđani, folklorni ansambl SKUD-a „Jedinstvo“, koji sledeće godine obeležava 100 godina od osnivanja. Treće veče 19. Memorijala Juraja Ondrika bilo je u znaku promocije Pazovačkog kalendara za 2013 godinu i pozorišne predstave amatera iz Kulpina. Promocija kalendara je izazvala veliko interesovanje ne samo staropazovčana već i Slovaka iz Srema i nekoliko gradova Vojvodine. Novo izdanje Pazovačkog kalendara za 2013 godinu je u znaku 110 godišnjice slovačkog pozorišta, koja će biti nardene godine i sa temom slovačke nacionalne kuhinje kroz vekove do današnjeg dana. Obogaćen je i CD-om slovačkih narodnih pesama u interpretaciji iskusnih pevača Juraja Kubečke i Jaroslave Vrška - Opavski i zidnim kalendarom. O kalendaru je govorio Martin Prebuđila urednik i nekoliko članova redakcije, a goste je pozdravila Ana Lepšanović, predsednica Slovačkog Kulturno umetničkog društva “Janko Čmelik”. Četvrto veče Memorijala bilo je u znaku pozorišne predstave Ežena Jonesku “Pedagogija” u izvođenju mladih glumica pozorišne grupe Studio i Rusinskog teatra iz Novog Sada i u režiji Jana Makana koji je sarađivao sa Jurajem Ondrikom. Sledeći memorijal, 20. po redu biće u godini kada Slovačko pozorište obeležava 110 - tu godišnjicu od izvođenja prve predstave.