VESTI: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za staropazovačke poljoprivrednike, iz budžeta izdvojeno 10 miliona dinara • U utorak i sredu obustava saobraćaja tokom dana na putu Nova Pazova - Batajnica • SPORT: Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove pobedile su u prvom meču polufinala Kupa Srbije Ub rezultatom 3:1 • VREME: Kiša, temperatura do 9 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 27.06.2018.
Kolika je prosečna plata zaposlenih na teritoriji opštine Stara Pazova?

Na teritoriji opštine Stara Pazova prosečna neto zarada isplaćena u mesecu aprilu iznosi 43.825 dinara. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Sremu je neznatno veća prosečna zarada u Inđiji 45.350 i u Sremskoj Mitrovici 45.504 dinara i to zahvaljujući velikim državnim sistemima kao što su sudovi, okružni organi uprave, bolnica itd. Manje zarade imaju zaposleni na teritorijama opštine Ruma, Pećinci, Irig i Šid.
Statistički, zaposleni na teritoriji opštine Stara Pazova imaju primanja na nivou proseka u Republici Srbiji. Velike prosečne zarade se beleže u Novom Sadu 53.721 i Beogradu 59.796 hiljada a najmanje u Trgovištu. U Vojvodini je u manjim mestima i manja prosečna zarada. Na primer, zarada u Baču je oko 38.000 dinara, slično je u Žablju i Titelu, kao i u Srbobranu i Malom Iđošu.
Inače, na nivou cele Srbije kao i prethodnih meseci, ubedljivo su najviše zarađivali zaposleni u javnom sektoru, gde su prosečne plate oko 66 hiljada dinara. Ovo naročito važi za velika javna preduzeća poput EPS-a, Aerodroma, Kontrole leta itd. U administraciji lokalnih samouprava prosečna plata je preko 47 hiljada, dok u administraciji države ona iznosi preko 61 hiljadu dinara.
Takođe, velike plate imaju zaposleni u duvanskoj industriji i u oblasti rudarstva (manje od 120.000 dinara neto), dok su programeri za koje je važilo da su najplećeniji, u aprilu zauzeli tek treće mesto sa 105.000 dinara. Sa druge strane prosečna plata zaposlenih u nauci je 37.700 dinara a u zdravstvu 50.000 dinara.
Inače kod preduzetnika i zaposlenih kod njih u istom mesecu je prosečna zarada od 26.336 dinara, a upravo ovaj deo srpske ekonomije izdržava većinu ostalih.
Ipak, dati iznosi su samo statistički prikaz. Najbolji pokazatelj plate u Srbiji je tzv. medijalna zarada, koja podrazumeva srednje vrednosti između najviše i nanjiže isplaćene zarade, a ona je u Srbiji 38.394 dinara bez poreza i doprinosa.