(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Osnovne, srednje škole i vrtići od danas nastavljaju sa radom • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od 4 do 11 stepeni
Život 04.12.2012.
Stara Pazova
Povodom Dana invalida

Juče je obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji se obeležava od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu. Srbija se odazvala pozivu i potpisala Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a koji nisu odgovarajuće prepoznati i rešeni. U studiju Radio Stare Pazove juče je gostovao Goran Rajković, predsednik Udruženja paraplegičara “Fruška gora Srem” iz Stare Pazove, o položaju osoba sa invalididtetom danas, Rajković je rekao: -Ekonomska situacija koja pogađa sve stanovnike naše države, najviše je pogodila najranjiviji deo društva, a to su osobe sa invaliditetom. Naravno, novac nije uvek najvažniji, ali sve zavisi od njega tako da neke naše aktivnosti koje smko tokom godine trebali da odradimo, nismo odradili upravo zbog nedostatka novca, rekao je Rajković i primetio da je staropazovačka Opština dosta učinila na uklanjanju barijera i fizičkih prepreka za kretanje invalidskih kolica: -Iskreno govoreći, Opština Stara Pazova je jedna o lokalnih zajednica gde se puno rešilo u korist osoba sa invaliditetom, i kada su u pitanju strme ravni i obeleženi parking prostori. Do kraja godine Udruženje paraplegičara „Fruška gora Srem“ će organizovati tradicionalno druženje svojih članova i podelu novogodišnjih paketića deci.