(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Dvadesetogodišnji Luka Preočanin iz Starih Banovaca, pobednik je ovogodišnjeg plivanja za časni krst u staropazovačkoj opštini • Pritvor osumnjičenima u slučaju "Jovanjica" • Do kraja januara izmena režima saobraćaja na putu Stara Pazova - Stari Banovci • Suzana Ilić predsedavajuća lokalnog SES-a • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: tokom dana hladno, temperatura oko 0.
Ekonomija 26.01.2018.
Stara Pazova
Mesar- najtraženije zanimanje u staropazovačkoj opštini

Jedno od najtraženijih zanimanja danas na teritoriji staropazovačke opštine jeste mesar. Međutim, njih na tržištu rada nema. Stariji, koji su znali ovaj zanat i bili dobri majstori, sad su već u penziji a mladi se retko odlučuju da nauče ovaj posao, ako ga i nauče kod mesara i klaničara, vrlo brzo odustaju.
Poslodavci su spremni da plate i školovanje i daju dobre uslove rada. Tridesetpetogodišnji Branislav Tabaković iz Stare Pazove jedan je od dva momka iz njegove generacije, koji su se odlučili za mesarski zanat, i izučili ga u Poljoprivrednoj školi u Rumi, dobio posao i vrlo je zadovoljan a za RTV Stara Pazova kaže da je od malena želeo da se bavi ovim poslom. Ipak, biti majstor prerade mesa danas nije popularno, ako je suditi prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Sremska Mitrovica. Veoma je mali broj onih koji su po zanimanju mesar ili žele da se bave ovim poslom, kaže Marija Grbić, direktorka ove institucije i dodaje da je baš iz tog razloga u 2017. godini kroz IPA projekte pokrenuto obučavanje mesarskim zanatom preko 50 lica u Šidu, Sr.Mitrovici i Pećincima, ono što je naš najveći uspeh je to da se tri četvrtine ovih lica odmah zaposlilo nakon obuke.
Radoslav Ilić, vlasnik "Klanice 808" u Staroj Pazovi kaže da su ovoj kompaniji potrebni mesari i klaničairi koji zanaju taj posao. "Inače je jako malo njih koji vladaju ovim zanatom. Evo, mi posedujemo pored velike klanice i tri prodavnice mesa i za njih nemamo dovoljno obučenog kadra. Konstantno smo u potrazi za školovanim mesarima. Kod nas je konkurs za mesara non-stop otvoren." U Staroj Pazovi na evidenciji za zapošljavanje trenutno nema ni jednog mesara a potražnja je velika na teritoriji celog Srema. Trgovinski lanci uglavnom traže mesare – trgovce, dok su klanicama potrebni mesari – klaničari, tako da su poslodavci spremni i da obučavaju mlade. "Prinuđeni smo da obučavamo ljude koji dođu kod nas da rade kao fizički radnici", kaže Ilić.
Deluje težak posao, međutim u poređenju sa minulim vremenima, i ovo je zanimanje lakše sa razvojem tehnologije: "Sada sve mahom obavljaju mašine i dizalice. Sve je manje fizičkog rada kod obrade mesa i mahom je dosta stvari na dugme, tako da pozivam mlade da se nauče mesarskim zanatom jer je to lepo plaćen posao"- kaže mesar Branislav Tabaković.
Posla dakle za mesare ima, ali često i kad neko nauči ovaj zanat, koji je po rečima poslodavaca dobro plaćen, često prelaze iz jedne firme u drugu, i po cenu manje plate, zarad lakšeg posla.