(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Dobrovoljno davanje krvi u četvrtak 28. maja u Staroj Pazovi, ispred zgrade Opštine • Odnošenje kabastog smeća: subota 30. maj iz Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca a prve subote u junu iz Podunavlja • Broj zaraženih u Srbiji od Covid 19 je 11.193, u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, izlečeno 5.920 osoba • Roditelji neće plaćati vrtić tokom epidemije • IZBORI 2020: OO SNS saopštava da "Zajednica Srba" obmanjuje građane da je na zajedničkoj listi sa SNS-om • Produžen rok za prijavu upisa dece u vrtić na teritoriji opštine Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno sa kišom i grmljavinom, uz sunčane intervale, temperatura od 9 do 17 stepeni
Info 23.11.2017.
Stara Pazova
POSLANICI IZ SLOVAČKE: Jačanje saradnje na polju obrazovanja

Slovačka republika podržava projekte jačanja nacionalne svesti i kulturnog identite Slovaka u dijaspori. Sa ciljem sagledavanja položaja, potreba i interesa slovačke nacionalne manjine u Srbiji, kako funkcionišu postojeće slovačke institucije i koliko je učešće lokalne samouprave u tome, u Staroj Pazovi su sinoć boravile delegacije dva skupštinska odbora Narodne skupštine Slovačke republike – Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije.
Tokom posete Staroj Pazovi, narodni poslanici slovačkog parlamenta imali su nekoliko susreta, na kojima su razmotrili ove teme, kao i mogućnosti saradnje, kako za održivost slovačke zajednice u Srbiji uz pomoć Slovačke repulike, tako i dveju zemalja u drugim oblastima.
Oblast koja najviše spaja dve zemlje je obrazovanje, što je bila i tema susreta u Narodnoj skupštini Srbije, kaže za RTV Staru Pazovu narodna poslanica Ljibuška Lakatoš, i dodaje: „Pričali smo o ubrazanju procesa prevođenja diploma kao i o mogućnostima razmena studenata, odnosno studiranja naših mladih u Slovačkoj i studiranju mladih Slovaka u Srbiji.“
Ustavom Slovačke republike definisana je obaveza pomoći Slovačke Slovacima u dijaspori a gosti iz Slovačke su izrazili zadovoljstvo sa položajem slovačke nacionalne manjine u Srbiji, konkretno u Staroj Pazovi, gde su se sastali sa rukovodstvom Opštine, Mesne zajednice i slovačkih institucija, funkcionisanjem tih institucija i učešćem lokalne samouprave u tome.
„Godinama u nazad smo obnovili gotovo sve objekte slovačke zajednice, jer ne samo da služe manjinskom narodu, već su i spomenici kulture u našoj sredini. Ponosan sam što u opštini Stara Pazova nije važno ko je Srbin a ko Slovak, već ko je kakav čovek.“- izjavio je ovom prilikom Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.
Tokom boravka u Staroj Pazovi poslanici slovačkog parlamenta, članova Obora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije posetili su centralni arhiv SEAVC u Sbiji, crkvu, školu i SKUD Heroj Janko Čmelik. Osim na polju obrazovanja i kulture postoje mogućnosti saradnje i u drugim oblastima, za šta su obe strane izrazile interesovanje. U nastavku posete, delegacija iz Slovačke republike imaće susrete i u drugim mestima u Vojovidini u kojima žive Slovaci i u Pokrajinskoj vladi.