VESTI: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za staropazovačke poljoprivrednike, iz budžeta izdvojeno 10 miliona dinara • U utorak i sredu obustava saobraćaja tokom dana na putu Nova Pazova - Batajnica • SPORT: Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove pobedile su u prvom meču polufinala Kupa Srbije Ub rezultatom 3:1 • VREME: Kiša, temperatura do 9 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 20.01.2015.
Pšenica se oporavlja od mraza

Aktuelne vremenske prilike odgovaraju pšenici koja se, zahvaljujući relativno visokim temperaturama za ovo doba godine, uspešno oporavlja od nedavnih mrazeva, izjavio je Branko Marinković, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On je podsetio da smo krajem prošle i početkom ove godine imali kratak period niskih temperatura vazduha za koje, kako je ocenio, nisu bili pripremljeni čak ni oni usevi hlebnog žita koji su se nalazili u fazi punog bokorenja. Ti jači mrazevi prouzrokovali su blago oštećenje vrhova lista ali to sve nije bilo toliko ozbiljno da bi moglo da ugrozi proizvodnju pšenice na domaćim poljima. Najveća oštećenja pretrpele su pšenice sa dva do tri lista ali i oni će se oporaviti jer je trenutna temperatura u plusu.

Pšenica ovih dana normalno obavlja fotosintezu i oporavlja se od niskih temperatura. Hlebnim žitom je prošle jeseni u Srbiji posejano nešto više od 500.000 hektara zemljišta, što su poslednjih godina uobičajene površine pod tim usevom. U opštini Stara Pazova pšenica je posejana na na 5.480 hektara,što je nešto manje od planiranih površina, dok je ozimi ječam posejan na 1.045 hektara.