(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Predstavnici EPS-a sa predsednicima staropazovačke i pećinačke opštine obilaze novu trafostanicu u Krnješevcima • Epidemiološka situacija u staropazovačkoj opštini je sve stabilnija, trenutno se 23 osobe leče od korone • U subotu počinje fudbalsko prvenstv u kome nastupaju lokalni klubovi • Vrtići u staropazovačkoj opštini rade ali u uz poštovanje strogih epidemioloških mera • Do kraja avgusta produženi radovi na sanaciji nadvožnjaka na putu Nova Pazova - Novi Banovci • Najveća prosečna cena državnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji postignuta u ataru staropazovačke opštine • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 33 stepen
Kultura 14.06.2012.
Stara Pazova
PREDSTAVLJEN ROMAN "BONAVIA"

Sinoćnje predstavljanje novog romana Dragana Velikića u staropazovačkoj biblioteci čitalačka publika je primila sa zadovoljstvom. „Bonavija“, njegov najnoviji roman priča svoju priču koja u mnogome, kako kaže sam Velikić, ima autobiografskog, poslednje poglavlje, a započeo je kako sam pisac kaže pišući ne o konkretnim ljudima i sudbinama već oslanjajući se na umetničku fikciju.

Možda je po rečima samog autora zato „Bonavija“ roman koji je čitljiviji od njegovih predhodnih dela, kaže sam Velikić. Pored Velikića, o njegovom književnom radu i novom romanu govorio je i Ivan Radosavljević urednik u Izdavačkoj kući „Stubovi kulture“ koja je izdala ovo delo. “Bonavija“ nas upoznaje sa životnim pričama nekoliko junaka koji su međusobno povezani prijateljskim, rodbinskim ili ljubavnim vezama. Povezuju ih i jake emocije ljubavi, poštovanja, sećanja na prošlost, ali ih razdvajaju otuđenost, različiti pogledi na život, očekivanja, igre sudbine. Za roman „Ruski prozor“ Velikić je dobijo NIN - ovu nagradu 2007. godine i nagradu Meša Selimović. „Via Pula“, donela mu je nagradu Miloš Crnjanski, to je njrgov prvi objavljeni roman. Velikić je rođen u Beogradu 1953. godine. Do sada je objavio devet romana: “Via Pula“, „Astragan“, “Hamsin 51“, “Severni zid“, „Danteov trg“, “Slučaj Bremen“, “Dosije Domaševski“ i „Ruski prozor“. Odrastao je u Puli. Diplomirao je svetsku književnost na beogradskom Filološkom fakultetu. „Bonavija“ je Velikićev deveti roman, i sam autor za njega kaže da je najčitljiviji, ali i najličniji. Iako se ovaj roman ne bavi ratom, direktno, u koloritu koji Velikić pokazuje jasno se ocrtavaju ipak njegove konture.

Fotografija: Dragan Velikić (Z.Milić)