(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Stara Pazova se uspešno izborila sa koronavirusom • U četvrtak isplata minimalca za oko milion radnika • 350 slobodnih mesta u tri srednje škole u Staroj Pazovi • Pruga Stara Pazova - Beograd biće završena do marta sledeće godine • Izgrađeno preko 11,5 kilometara staza za pešake i bicikliste na teritoriji opštine • Počeo sa radom Ženski fudbalski klub u Starim Banovcima • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sve toplije
Info 09.01.2014.
Nova Pazova
Laboratorija ugrožava građane

Na redakcijski mejl RTV SP stiglo je pismo zabrinutog meštanina, u kojem podseća na slučaj od 16. maja prošle godine, kada su policijski službenici PI Nova Pazova uhapsili tri osobe, zbog osnovane sumnje da su u improvizovanoj laboratoriji na adresi Miloša Obilića 90 u Novoj Pazovi proizvodili opojne droge. Iste te večeri u dvorištu porodične kuće, neposredno uz ulaz u otvorenu prostoriju u kojoj se nalaze razna hemijska jedinjenja i supstance namenjene za proizvodnju opojnih droga, gotovi proizvodi i sredstva za proizvodnju postavljeno je policijsko vozilo sa jednim policijskim službenikom čiji je zadatak da obezbeđuje lice mesta, navodi se dalje u pismu. Narednih dana izvršen je i uviđaj na licu mesta, kao i uzorkovanje supstanci. Policijski službenici koji su bili prisutni u toku uzorkovanja, a čiji je posao bio obezbeđenje lica mesta, u neformalnim razgovorima sa licima koja su vršila uzorkovanje, od istih su saznali da se radi o isparivim, veoma toksičnim i kancerogenim materijama koje su opasne po ljudsko zdravlje i život.

Zabrinuti građanin ističe i da do danas policijski službenici PI Nova Pazova nisu dobili spisak hemijskih jedinjenja koja se nalaze na licu mesta i ocenu o njihovom uticaju na zdravlje i život ljudi, a neki od njih su se periodično žalili na glavobulju, mučninu, respiratorne probleme, malaksalost itd. Nadležni iz Ministarstva za zaštitu životne sredine uveravaju da opasnosti nema, ali i obećavaju da će supstance biti uklonjene što pre. U Višem sudu u Sremskoj Mitrovici za RTVSP je rečeno da su od Ministarstva pravde zahtevali odobrenje za izmeštanje sporne laboratorije za šta je, kako su nam naveli, potreban i novac. Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da pripadnici PI Nova Pazova imaju obavezu da do daljnjeg obezbeđuju mesto. Ono što je svakako zabrinjavajuće, je informacija našeg meštanina da je u neformalnom razgovoru sa stručnim licem jedne od firmi sa teritorije Opštine koja se bavi proizvodnjom hemijskih supstanci, a koji je vizuelno izvršio uvid ne narušavajući lice mesta (ne ulazeći u podrumske prostorije) došao do informacije da se radi o hemijskom otpadu, koji je neadekvatno smešten u plastične flaše i balone od vode, te da je pitanje dana kada će isti da procuri i time izazove ekološku katastrofu, zagadi okolno zemljište i direktno ugrozi zdravlje ljudi u okolini. Ukoliko redakcija naše medijske kuće dođe do dodatnih informacija o ovom, nimalo naivnom, slučaju, blagovremeno ćemo ih saopštiti.