VEST: Novo crveno upozorenje na jak toplotni talas - temperatura do 40 stepeni. • Elektronsko bolovanje biće dostupno do kraja godine. • U staropazovački Dom zdravlјa stigle dodatne količine pneumokokne vakcine • Širom Srbije u više od 160 zdravstvenih ustanova danas je obavlјeno ukupno 15.917 preventivnih pregleda, saopštilo je Ministarstvo zdravlјa. • Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle poraza u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza da namerava da igra na Olimpijskim igrama i da se nada da će se boriti za medalјu. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 09.07.2024.
U staropazovački Dom zdravlja stigle dodatne količine pneumokokine vakcine

U staropazovački Dom zdravlja stigle su dodatne količine pneumokokne vakcine. Adekvatan broj isporučen je ovoj ustanovi, a od dr Biljane Grubić Dedijer, načelnice odeljenja opšte medicine saznajemo kome je ista preporučena.


“Vakcina protiv pneumokoka spada u obaveznu vakcinaciju dece. Što se tiče odraslih, najpre se preporučuje osobama koje nemaju funkcionalnu slezinu, bilo da je to anatomska ili funkcionalna asplenija i kod osoba koje imaju srpastu anemiju. Zatim kod nefrotskog sindroma, a posebno su ugrožene osobe koje se leče od malignih oboljenja tako da se ova vakcina preporučuje u dve doze i kod njih. Takođe, ista se preporučuje kod osoba obolelih od multipla skleroze koje su trenutno pod imunosuplesivnom terapijom, u dve doze se daje i pacijentima koji imaju oboljenja kod kojih postoji isticanje likvora i kod onih koji imaju ugrađen koklearni implantat”, zaključuje doktorka.


Takođe, u dve doze daje se i osobama koje su HIV pozitivne, bilo da je u pitanju simptomatska ili aspimtomatska infekcija i posebno je značajno da je prime osobe kojima je urađena transplatacija organa i tkiva. Vakcina je važna za imunizaciju lica u posebnom riziku kao što su osobe od 65 i više godina starosti u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica. Infekcija pneumokokom se često javlja kada je imunitet već oslabljen drugim virusima, a vakcina štiti od respiratornih bolesti koje mogu da imaju ozbiljne komplikacije.


Streptokoka pneumonija, osim što izaziva upalu pluća, prouzrokuje i upalu uha, ali i meningitis, infekciju krvi i sepsu koja se može završiti smrtnim ishodom. Može se preneti vrlo lako - kašljanjem, kijanjem, bliskim kontaktom, zagrljajem, čak i zdrave osobe, te se preporučuje briga o ličnoj higijeni i redovnom pranju ruku. Oko milion dece širom sveta svake godine premine od bolesti izazvanih pneumokokom, podatak je Svetske zdravstvene organizacije.


U zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja pacijenta, lekar preporučuje broj doza i određuje da li postoji potreba za revakcinacijom. Vakcina je potpuno bezbedna i iz Doma zdravlja kažu da do sada nisu imali ni jedno neželjeno dejstvo, a dodatne informacije o istoj svakako možete dobiti od svog izabranog lekara.