VEST: Novo crveno upozorenje na jak toplotni talas - temperatura do 40 stepeni. • Elektronsko bolovanje biće dostupno do kraja godine. • U staropazovački Dom zdravlјa stigle dodatne količine pneumokokne vakcine • Širom Srbije u više od 160 zdravstvenih ustanova danas je obavlјeno ukupno 15.917 preventivnih pregleda, saopštilo je Ministarstvo zdravlјa. • Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle poraza u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza da namerava da igra na Olimpijskim igrama i da se nada da će se boriti za medalјu. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Politika Vojka 23.05.2024.
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović obišla kupca-proizvođača električne energije u Vojki

Foto: mre.gov.rsMinistarka energetike Dubravka Đedović Handanović juče je posetila porodicu Šukić u Vojki, koja predstavlja primer uspešnosti projekta energetske efikasnosti. Oni su se odlučili za ugradnju solarnih panela a ministarka je ovom prilikom izjavila da je veoma zadovoljna kako se projekat realizuje.


“Imamo sve više i više prijavljenih za ugradnju solarnih panela, solarnih elektrana na domovima. Sada imamo oko 500 solarnih elektrana kod domaćinstava koje smo pomogli subvenzijama, dakle jedna četvrtina prozjumera. Evo, danas smo u poseti porodici Šukić kojoj smo ugovor o subvenciji uručili pre nekoliko meseci i oni danas proizvode zelenu električnu energiju za svoje potrebe”.


Kristijan Šukić iz Vojke je objasnio da je procedura oko konkursa vrlo kratko trajala i da je zadovoljan, kako subvencijama tako i prvim rezultatima korišćenja solarnih panela:


“Ja sam to video na sajtu opštine Stara Pazova, tamo sa video da postoje te subvencije, naveden je spisak dokumentacije koja treba da se sakupi, čuo sam se sa firmom koja radi solare I sve predao u roku od dva-tri dana. Nakon tri meseca dobio sam odgovor od opštine da su prihvaćene subvencije. Dnevno koristim struju iz ove elektrane I imam nekih 200 – 300 kilovata struje viška koju ubacujem u fond koji koristim kad ne mogu da povučem iz elektrane. Tako da se nakon tri – čeiri godine isplati investicija.”


Sa ministarkom u poseti je bio i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović koji kaže da Opština svake godine izdvaja sve više sredstava za energetsku efikasnost.


“Zato je sve više interesovanja. Za ovu godinu smo opredelili 40 milona opština i 40 miliona Ministarstvo I očekujemo da će se puno ljudi javiti na konkurs. Vidimo da će naredne godine trebati još više sredstava I to je ono što smo I želeli. Radujemo se što građani ćele da iskoriste ovu mogućnost”- izjavio je Radinović.


Za ovu godinu iz budžeta opštine je planirano 40 miliona dinara a isto toliko i iz republičkog a prema rečima predsednika Radinovića, građani se najćešće odlučuju za zamenu stolarije i fasade.  Ministarka je pohvalila ovu opštinu, jer je prema njenim rečima šampion u visini sredstava iz budžeta za poboljšanje energetske efikasnosti.  Prošle godine je sredstva dobilo 318 građana.