VESTI: U Staroj Pazovi iz saobraćaja isključena dva muškarca sa 2,37 i 1,34 promila alkohola u organizmu • Matija Girek iz Golubinaca – pobednik republičkog takmičenja iz engleskog jezika • Predstavu "In periculo gens", u prevodu Ugrožena vrsta u nedelju sa početkom u 20 časova imaće priliku da pogleda i publika u Staroj Pazovi • U nedelju opštinska smotra folklora u Staroj Pazovi • Staropazovački gimnazijalci uspešni na takmičenju iz atletike • FUDBAL: Jedinstvo protiv OFK Bačke, Podunavac domaćin fudbalerima Kikinde • Odbojkašice Jedinstva savladale Crvenu Zvezdu u 1/2 finale plejofa • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 08.12.2023.
Povećan broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima u opštini Stara Pazova

Primetno je povećan broj pacijenata sa respiratornim akutnim infekcijama i u Domu zdravlja dr Jovan Jovanović Zmaj u Staroj Pazovi što je uobičajeno za ovaj period godine kažu lekari. U poređenju sa opštom medicinom, gde se dnevno javi od 50 do 70 pacijenata, više je ovakvih slučajeva na dečjem odeljenju.


Dnevno bude oko 5 do 7 potvrđenih slučajeva kovida, oboleli se javljaju svom izabranom lekaru i vlada  blaža klinička slika.


“Od zapušenog nosa, preko zapaljenja sinusa, grla, ždrela a manji broj pacijenata ima bronhitis, dok se sa upalom pluća na mesečnom nivou po lekaru pojavi jedan pacijent”, objasnila je   dr Biljana Grubić Dedijer, načelnica opšte medicine u DZ dr J.J. Zmaj, Stara Pazova.U opštini Stara Pazova za sada je potvrđen samo jedan slučaj velikog kašlja, koji je u narodu poznat i kao magareći kašalj i to kod novorođenčeta, koje još nije primilo vakcinu, jer je ovo bakterijska infekcija protiv koje je vakcinacija u obavezna u kalendaru imunizacije dece. 


Takođe je primećeno je da malo opao procenat  vakcinacije u odnosu na prethodni period što bi moglo dovesti do većeg broja oboljevanja od velikog kašlja, što bi povećalo šansu da se zaraze i oni koji su vakcinisani, ali bi imali blaže simptome, dodala je dr Biljana Grubić Dedijer. 


Preporuka je da se izbegava boravak u zatvorenom prostoru gde je mnogo osoba i da se nose maske, koje su trenutno obavezne u zdravstvenim ustavama.  Takođe je savet, ne uzimati lekove na svoju ruku, već se javiti lekaru zbog dijagnoze i adekvatnog lečenja.