VEST: U Staroj Pazovi otkriven dvdesetdvogodišnji vozač pozitivan na kanabis • SEDNICA SO STARA PAZOVA: Usvojen predlog rebalansa budžeta za 2024. godinu u iznosu od 4,3 milijarde dinara • Odnošenje kabastog otpada u subotu iz Podunavlja • U nedelju 17. Zlatni kotlić u Surduku • U subotu Jedinstvo igra za opstanak, Podunavac dočekuje OFK Bačku, Omladinac gostuje u Kuli • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 16.11.2023.
U toku prijava kandidata za program Moja prva plata

Prijavljivanje kandidata za program Vlade Srbije "Moja prva plata" počelo je u ponedeljak  i trajaće do 6. decembra. Cilj Programa je da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.


Na teritoriji Srema poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu  Moja prva plata  završili su prijavljivanje i ponudili preko 550 slobodnih radnih mesta, a u drugoj fazi  u toku je prijavljivanje  mladih osoba do 30 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom a bez radnog iskustva, na ponuđena slobodna radna mesta.


U opštini Stara Pazova ponuđeno je 70 pozicija i 50 lica koja u ovom momentu ispunjavaju uslove, ali mladi mogu da kreiraju svoj profil na portalu moja prva plata i da se do 6. decembra prijave za nekoliko pozicija po celoj Srbiji, objasnila je Marijana Grabić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanja, Filijala Sremska Mitrovica.


“ Svi savetnici iz Filijale Sremska Mitrovica su informisali  sa naše evidencije sve mlade koji ispunjavaju uslove da se uključe, ali to ne znači  da ne mogu i drugi koji nisu na evidenciji da dođu da se prijave i da apliciraju, ukoliko ima neka pozicija gde bi želeli da rade. Mladi imaju veliki broj pozicija gde nije usko definisan obrazovni profil, već mogu da apliciraju na razna zanimanja, jer imaju veliki izbor”.


Program Moja prva plata je prvi korak ka stalnom zaposlenju, jer se kroz ovaj program stiče prvo radno iskustvo, koje im često stvara problem pri zapošljavanju.


“Poslodavac  dobija mladog radnika bez radnog iskustva, Nacionalna služba isplaćuje naknadu što znači da se ne radi volonterski, bez naknade i poslodavaca ima devet meseci koliko traje program kako za srednju tako i za višu i visoku školu, da vidi da li to lice može da stekne neka znanja i ostane da radi i da se obuči za konkretno radno mesto.”


Nacionalna služba isplaćuje licima sa srednjom školom 28.000 dinara, sa višom i visokom 34.000, a u privatnom sektoru veliki deo poslodavaca izdvaja dodatna sredstava koja isplaćuje osobama angažovanim kroz ovaj program.