VEST: Novo crveno upozorenje na jak toplotni talas - temperatura do 40 stepeni. • Elektronsko bolovanje biće dostupno do kraja godine. • U staropazovački Dom zdravlјa stigle dodatne količine pneumokokne vakcine • Širom Srbije u više od 160 zdravstvenih ustanova danas je obavlјeno ukupno 15.917 preventivnih pregleda, saopštilo je Ministarstvo zdravlјa. • Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle poraza u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza da namerava da igra na Olimpijskim igrama i da se nada da će se boriti za medalјu. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Kultura Stara Pazova 18.09.2023.
VEČE ROMSKE POEZIJE U STAROJ PAZOVI: Uskoro nastava na romskom jeziku u OŠ "Simeon Aranicki"

Posle dvogodišnje pauze, u Staroj Pazovi se ponovo uvodi izborni predmet "Romski jezik sa elementima kulture" u OŠ "Simeon Aranicki" za koji je prijavljeno više od 20 učenika. S tim u vezi održano je i veče romske i romsko-srpske poezije. Eldena Stanić, predsednica omladinske organizacije "Romano futuro", inače inicijatora događaja, govorila je stihove sa koleginicom Sandrom Novakov pred prepunom staropazovačkom bibliotekom.


"Ovo sve je jako važno za Rome jer narod ne treba da izgubi svoj jezik i identitet. Upravo kroz tu tradiciju treba da ga razvijamo i čuvamo od zaborava. Odabrali smo romske pisce među kojima je i moj nekadašnji profesor Rajko Đurić koji je inače napisao standardizaciju rosmkom jezika. Pored 15 dijalekata kojima Romi govore, on je uokvirio sve to u jedan koji će bitil književni jezik", rekla je Stanić.


Pored romske poezije, gosti su uživali i u pesmi i igri koja je neizostavni deo romske kulture. Aleksandar Balinović je kao koordinator za romska pitanja opštine Stara Pazova podržao aktivnost uz nadu da će se ovakve večeri organizovati češće.


"Velika većina roditelja i dece su izabrali ovaj predmet kao izborni i to je nešto što nam daje krila da i dalje radimo na integraciji Roma i očuvanju jezika i kulture. Za romsku poeziju je specifična ta ljubav koju oni posebno iskazuju kao i taj težak život koji su prebrodili tokom svih ovih godina", naglasio je Balinović.


Prošle godine su izdate čitanka i radna sveska za 5. i 6. razred za pomenuti predmet a u pripremi su i za 7. i 8. Takođe, postojaće i lektire od 1. do 4. razreda, a sve to predstavlja ogroman pomak i prekretnicu u očuvanju romskog jezika i tradicije u ovoj sredini.