VEST: U četvrtak isključenja struje u Vojki i Surduku • U Staroj Pazovi održana tribina o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka • Danas je letnji Sveti Nikola, hramovna slava u Vojki • Kiše najmanje palo u Novoj Pazovi, najviše u Golubincima • Uspesi karatista "Mladosti" na dva takmičenja tokom vikenda • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 18.04.2023.
Zemljište se zagreva, požuriti sa setvom jarih kultura

Neobično je ovo proleće i upravo hladno vreme praćeno padavinama zaustavilo je aktuelne radove u poljima, predsetvenu pripremu zemljišta kao i setvu jarih biljnih vrsta.  


U staropazovačkom ataru neki su poljoprivredni proizvođači već počeli sa setvom, dok neki rade pripremu zemljišta.


Predsetvena priprema je poslednja operacija pred samu setvu, koju je Janko Turčan, poljoprivrednik iz Stare Pazove žurio da završi pre najavljenih padavina. Za razliku od pojednih ratara, koji su već završili setvu, on je odlučio da sačeka sa ulaskom sejačica u njiva dok malo ne otopli,  i dok se ne zagreje setveni sloj. Planira da poseje suncokret, soju i kukuruz.


U poslednjih 25 dana, kišovitih je bilo 14 tako da je se efektivno moglo raditi 10. NoTrenutno u zemljištu je dovoljno vlage, jer je u staropazovačkoj opštini napadalo od 70 do 100 litara kiše  i setveni sloj se zagreva.


- Temperatura zemljišta na dubini od 6 do 7 cm na koliko se seje kukuruz, u najtoplijem delu dana iznosi oko 12 stepeni Celzijusa. Gledajući to sa te strane, optimalni agrotehnički rok za setvu kukuruza, koji je toploljubiva biljka i poslednja dolazi na red u prolećnoj setvi, već je počeo, rekao je Vladimir Mužević, agronom.Stručnjaci savetuju da se svaki pogodan trenutak koristi za setvu, kako bi sve jare kulture iskoristile vlagu u zemljištu za nicanje i dalji razvoj.


U Delta agraru u Staroj Pazovi su posejali šećernu repu na 600 ha, soju planiraju na 580 a kukuruz na blizu 1000 hektara, što su velike površine tako da iako poštuju agrotehnički rok, postoji bojazan, da li će sve stići na vreme. Za sada je teško predvideti, kako će posledice imati kasnija setva po rod.