VESTI: Potpisani ugovori o dodeli subvencija za staropazovačke poljoprivrednike, iz budžeta izdvojeno 10 miliona dinara • U utorak i sredu obustava saobraćaja tokom dana na putu Nova Pazova - Batajnica • SPORT: Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove pobedile su u prvom meču polufinala Kupa Srbije Ub rezultatom 3:1 • VREME: Kiša, temperatura do 9 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 21.06.2022.
Znate li čemu služi QR kod na fiskalnom računu?

Primena novog sistema e-fiskalizacije zvanično je počela 1. maja, a to znači da su poreski obveznici, između ostalog, u obavezi i da izdaju nove fiskalne račune. Na takvom računu nalaze se brojne novine, pa je tako, recimo, najupečatljivija promena veliki QR kod koji bi trebalo da se nalazi na dnu svakog računa.


U anketi koje je sprovela ekipa RTV Stara Pazova došlo se do saznanja da većina sugrađana zapravo nije upućena u to da im ovaj QR kod omogućava da i sami postanu inspektori. Njegovim skeniranjem građani mogu da provere da li prodavac kod koga su kupili robu poštuje zakon, odnosno da li je račun validan i da li je promet prijavljen Poreskoj upravi.
“Račun se evidentira u Poreskoj upravi pre nego što ga vi dobijete u papiru, odštampanog. A taj QR kod, je zapravo kontrolni element, da vi ukoliko želite da proverite da li je račun evidentiran u PU, skenirate ga nekim pametnim telefonom, i on će ustvari da vas odvede na adresu PU, gde se to validira i gde vi dobijete informaciju da je račun ispravan, ili da je neispravan”, kaže Dušan Uzelac, urednik portala „Kamatica“.


Ukoliko se skeniranjem koda ispostavi da „Račun nije validan“ tada se kupac obaveštava da to nije „konačni račun prodaje“ odnosno da „račun nije registrovan“ pa se kupac moli da slučaj prijavi poreskoj upravi.