(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U sredu isključenje struje u Novim Banovcima • Građani Srbije su se na referendumu izjasnili sa 61,84 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa • REFERENDUM U OPŠTINI STARA PAZOVA: 61,77 % izašlih glasača zaokružilo DA • COVID 19: Redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije se ne smanjuju, već nekoliko dana registruje se petocifreni broj zaraženih. U Srbiji registrovano 12.797 obolelih • Bronza za Mariju Malić na Gran priju u Soveniji • VREME: Sunčano i hladno, temperatura od -1 do 6 stepeni • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Kultura 29.11.2021.
Stara Pazova
Na Pozorišnom lovoru najuspešnija predstava iz Kisača

Prvo mesto, zlatnu plaketu i nagradu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji statuetu Mire Brtka na 51. festivalu dramskog stvaralaštva Slovaka u Srbiji Pozorišni lovor, osvojila je predstava Dvojica Kulturnog centra iz Kisača. Reditelj Jan Privizer je poneo diplomu najboljeg reditelja –amatera, a glumac Branislav Čeman iz ovog pozorišnog komada dobio je jednu od dve ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu. Drugu ravnopravnu nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Rastislav Zornjan iz Novog Sada koji je režirao i glumio u predstavi Pretposlednji sud a Martina Benka iz ovog ansambla proglašena je za najbolju glumicu. Novosadskoj predstavi je pripalo drugo mesto a  ansamblu KOKRAM iz Kovačice za predstavu Sluškinje, treće mesto.


Ovogodišnji festival je specifičan po tome, što je održan u izmenjenim okolnostima usled pandemije, tako da je stručni žiri gledao pozorišna ostvarenja u tim sredinama, gde je bilo produkcije. Nažalost, od prijavljene 4, zbog bolesti glumaca, na kraju su u konkurenciji bile samo tri. Sve je ocenjivao stručni žiri u sastavu diplomirani reditelj Miroslav Benka, istaknuti umetnik iz Stare Pazove,  Miroslav Fabri, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Aleksander Bako, reditelj iz Stare Pazove, gde je u subotu, 27. novembra održana svečanost proglašenja i dodela nagrada.


Na početku programa, prisutni su minutom ćutanja odali počast pozorišnim stvaraocima, koji su ove godine otišli sa životne scene i bez kojih je  pozorišna scena slovačkog vojvođanskog dramskog stvaralaštva  postala znatno siromašnija, ali sa neizbrisivim  tragovima, koje su svojim radom ostavili  u ovoj oblasti kulture. To su: Jozef Hrček, Jan Kmećko, Jan Hološ, Samuel Medveđ i Janko Vereš.


Organizatori festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka,  Opština Stara Pazova i SKUD Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove. 


U čast nagrađenih Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca odigralo predstavu Profesionalac Dušana Kovačevića.