(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Novi pločnik ispred Pošte u centru Stare Pazove • U Starim Banovcima obustavljen saobraćaj na raskrsnici Milenka Pevca i Pere Čodanovića do 5.12. • COVID 19: Više od 55.000 vakcina podeljeno u staropazovačkoj Opštini, situacija sa virusom sve stabilnija • JKP ČISTOĆA: Licitacija za pijačne tezge i mesto na betonu održaće se 9. decembra • NOVI BANOVCI: KUD Branko Radičević proslavlja 70 godina postojanja • "Alasi" igraju u Kragujevcu proziv Radničkog • Pomozimo Teodori Radojković iz Stare Pazove da lekarsku sobu zameni školskom klupom i igralištem. POŠALJITE SMS 1139 NA 3030 • VREME: Hladno, temperatura do 7 stepeni • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Život 24.11.2021.
Stara Pazova
Kako negovati biljke u grejnoj sezoni?

Tokom jeseni i zime potrebno je sobne biljke prilagoditi vremenskim uslovima. Naravno, svaki cvet je jedinstven i pravilna briga u zimskom periodu specifična je za svaku biljku, ali problemi sa kojima se suočavamo tokom grejne sezone često su isti. Najbitnije je ispoštovati tri elementa kako bi biljke pravilno rasle, to su temperatura, nivo osvetljenja i vlaga u vazduhu. 


Biljke su osetljivije od nas što se tiče vlage u vazduhu, njima je potrebno više vlage, te ukoliko nema dovoljne količine iste biljke će dehidrirati, listovi će biti mekani, i neće izgledati jedro i zdravo. U tom trenutku treba im staviti neku posudu sa vodom gde će ta voda da isparava na lišće”, navodi Vesna Pop, vlasnica cvećare “Simpatija” u Staroj Pazovi. 


Nije tajna da je jedan od glavnih problema tokom hladnog perioda nedostatak sunčeve svetlosti.


Što više svetlosti, to je bolje za biljku. Po tom pitanju treba praviti određene klasifikacije. Ako su listovi biljke čisto zeleni, one mogu da imaju manje osvetljenja, a čim postoji neka šara ta biljka zahteva više svetla”, dodaje Vesna. 


Većina biljaka u zimskim mesecima "odmara" i dobija snagu za novo cvetanje tokom proleća, tako da im nije neophodno mnogo đubriva. Sasvim je dovoljno da đubrenje ograničite na jednom mesečno. Kada pričamo o biljkama koje su idealne za stan tokom grejne sezone izdvaja se kaktus 


Kaktus je pustinjska biljka koja ne zahteva puno vlage, njih ne treba zalivati preko zime, ponekad ih samo malo navlažiti prskalicom, i to im je sasvim dovoljno da održe svoj život tokom zime”, zaključuje Vesna.


Nema te domaćice koja ne gaji sobno bilje i koja ne voli da je gosti pohvale za taj trud i rad, a održavanje istih u hladnim mesecima može biti izazov, ali ukoliko se ispoštuju pomenuti koraci, nema sumnje da će biljke ostati zdrave sve do proleća.