(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Novi pločnik ispred Pošte u centru Stare Pazove • U Starim Banovcima obustavljen saobraćaj na raskrsnici Milenka Pevca i Pere Čodanovića do 5.12. • COVID 19: Više od 55.000 vakcina podeljeno u staropazovačkoj Opštini, situacija sa virusom sve stabilnija • JKP ČISTOĆA: Licitacija za pijačne tezge i mesto na betonu održaće se 9. decembra • NOVI BANOVCI: KUD Branko Radičević proslavlja 70 godina postojanja • "Alasi" igraju u Kragujevcu proziv Radničkog • Pomozimo Teodori Radojković iz Stare Pazove da lekarsku sobu zameni školskom klupom i igralištem. POŠALJITE SMS 1139 NA 3030 • VREME: Hladno, temperatura do 7 stepeni • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Ekonomija 01.11.2021.
Surduk
Zelena planataža Iva- primer gde se osobe sa invaliditetom izdržavaju od svog rada

Zelena plantaža "Iva" u Surduku je udruženje građana koje od svog poljoprivrednog gazdinstva želi da napravi socijalno preduzeće. Poslove na gazdinstvu vodi defektolog, a u njima učestvuju osobe sa različitim teškoćama u razvoju.


U okviru projekta Socijalna inkluzija koji je podržala Lokalna fondacija, u posetu plantaži Iva u pretodnim nedeljama dolazila su deca iz škola i sa roditeljima sa ciljem da se upoznaju sa osobama sa invaliditetom kako bi shvatila da i oni mogu da budu korisni, da obavljaju sve poslove uz prilagođene uslove.


Kao poljoprivredno gazdinstvo Zelena plantaža Iva osnovana je pre 4 godine, sa ciljem zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a želja je da postanu socijalno preduzeće, predsednik Udruženj kaže Marija Lalović. 


Priča o ovom gazdinstvu je praktično počela pre nekih 15 godina kada se Tatjana Dimić Dronjak sa svojim sinom Ivanom koji boluje od cerebralne paralize vratila na porodično imanje gde je započela novi život. Po struci defektolog, Tatjana se uvek vodila time, šta neko može da radi a ne koja su mu ograničenja, te je na ovaj način našla način kako da njen sin može da radi, da bude zavodoljan i srećan.


Nedavno se u Surduk preselila i njena kćerka Marija sa svojom porodicom, dok na gazdinstvu živi još porodica Đulinac, Vikica i Petar, takođe oboleli od cerebralne paralize sa ćerkicom, a u poslovima učestvuje još  Marija Vereš, iz komšiluka koja ima telesni invaliditet i četvoro dece, što dokazuje da se i osobe sa invaliditetom mogu ostvariti u ulozi roditelja.  


Glavna delatnost im je kozarstvo. Trenutno imaju 25 muznih koza, čiji mleko prerađuju i prodaju sir, te tako ostvaruju najviše prihoda. Takođe se bave povrtarstvom, na otvorenom i u plasteniku najviše za svoje potrebe, imaju manji voćnjak i veliki zasad lešnika a u tri glistarnika prerađuju kozji stajnjak, iz kojih prodaju humus i gliste, što predstavlja dodatni vid zarade. 


Posla ima stalno, ali niko se ne žali, jer međusobna podrška svima mnogo znači, a iz to nađu vremena i za odmor i druženje. Zelena plantaža Iva je primer gde se osobe sa invaliditetom izdržavaju od svog rada i žive normalan porodični život.


Bonus VIDEO: Pogledajte kako izgleda Zelena plantaža Iva u Surduku: