VESTI: Lokalna samouprava priprema projekat javnog prevoza na teritoriji opštine Stara Pazova • Vozilo mobilnog informativnog centra MUP-a boravilo u mestima opštine Stara Pazova • Konkurs za regresiranje troškova putovanja studenata otvoren do petka, 02. decembra • Završen projekat CSR "Moj kutak u gradu" • Završava se rekonstrukcija puta za Inđiju • Osma pobeda za redom odbojkašica Jedinstva! Savladan Partizan EFBET u gostima 0:3 • "Alasi" se oporavljaju? Dunav savladao Čačak 94 Quantox sa 84:83 • VREME: Hladno temperatura od 1 do 7 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod o peratera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info 26.07.2021.
Stara Pazova
PARTIZANSKA SLAVA U VOJKI: Venci za heroje i fijakerijada

Od posleratnog perioda kada su počeli, pa do danas, meštani Vojke ne prekidaju održavanje manifestacije "Vojačke partizanske vatre" u selu poznate kao "Partizanska slava", kako bi odali počast i sačuvali sećanje na sve one koji su položili svoje živote za slobodu.  Sve se dešava oko 22. jula kao sećanje na dan kada je 1941. godine i u ovom sremskom selu narod ustao da se pridruži oslobodilačkoj borbi.


Predstavnici mesnog, opštinskog i pokrajinskog odbora SUBNOR-a, Mesne zajednice, opštine Stara Pazova i brojni meštani položili su vence na spomenik u centru sela, iz kojeg je svaka druga kuća dala vojnika u drugom svetskom ratu. Preko 600 boraca je otišlo u rat a samo se polovina vratila, a danas su još dvojica među živima, podsetio je Petar Dobrodolac u ime potomaka boraca Vojke. Jovo Barošević, predsednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a je u svom obraćanju napomenuo, da se ove godine obeležava 80 godina od podizanja ustanka i borbe protiv fašizma u tadašnoj Jugoslaviji a ovaj jubilej je bio i tema na akademiji koja je održana u prepodnevnim časovima.


Svojim pesmama o ratu, predstavio se Stevan Korać, pesnik iz Vojke a delegacija mesnog odbora SUBNOR-a je odnela cveće i na partizansko groblje.   


Vojačka partizanska slava je tradicionalno ujedno i dan za ringišpile, kolačare i goste, a ove godine, nakon više od jedne decenijske pauze, ponovo je održana i fijakerijada koju je otvorila Jelena Inđić, predsednica Saveta mesne zajednice Vojka.


Fijakerijda je okupila oko 50 zaprega i ljubitelja konja svih uzrasta iz skoro svih delova Srbije, a pored takmičarskog imala je i revijalni deo. 


U lepo uređenom prostoru, brojni posetioci su uživali posmatrajući fijakere i gracioznost najplemenitije životinje, a organizatori iz Konjičkog kluba "Sremac" su bili zadovoljni događajem koji je privukao i publiku iz ovog i okolnih mesta, te se nadaju da će ponovo postati tradicionalna.