(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U četvrtak davanje krvi i besplatno merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi ispred opštine Stara Pazova • JKP TOPLANA STARA PAZOVA: Do kraja sledeće nedelje završite radove na radijatorima, počinju tople probe • Regionalni Sajam privrede u Novoj Pazovi održaće se 29. i 30. septembra • Savet za bezbednost saobraćaja opštine Stara Pazova raspisuje Javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu besplatnih dečijih auto sedišta za decu rođenu u periodu od 01.01.2022. do 30.06.2022. godine • U Novoj Pazovi održan 2. Metal-flex kup za najmlađe fudbalere • OPŠTINSKI DERBIJI: Omladinac - Podunavac 1:0, Dunav - Radnički 0:0, Jedinstvo novom pobedom izbilo na 2. mesto • VREME: Oblačno i hladno, temperatura od 6 do 14 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod o peratera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Kultura 08.06.2021.
Stara Pazova
Dajanino putovanje između jave i sna

Maštati i uvek ostati dete, to je jedna od glavnih poruka stihova Dajane Rener, mlade Staropazovčanke. Njoj je tek trinaest godina, a već se može pohvaliti prvom štampanom zbirkom pesama.


"I kada malo bolje pogledam,


Ja imam mnogo sjajnih prijatelja,


ali moj najbolji prijatelj,


sa kojim jako retko vodim rat


jeste moj stariji brat".


Ovo je jedna od 30 pesama iz knjige Putovanje između jave i sna mlade pesnikinje Dajane Rener.  Trinaestogodišnja učenica OŠ Simeon Aranicki u Staroj Pazovi, kaže da je prve stihove napisala pre 5  godina a uz roditelje, njen brat je jedan od najvećih kritičara, koji uvek prvi čuje njene stihove i zato je jedna pesma je posvećena njemu, ali ona se bavi mnogim temama.


"Pišem o raznim stvarima uglavnom o stvarima iz moje mašte, o izmišljenim zemljama čuda, vanzemaljcima, i u mojim pesmama mogu se pronaći razni saveti. Nadam se da će deca dok budu čitala moje pesme imati priliku da vide te savete koje ja njima želim da prenesem", rekla je Dajana Rener, autorka zbirke pesama.


Jako je srećna zbog svoje prve  zbirke peozije koja je izašla pre dva meseca, u izdanju Srpske kuće iz Požarevca nakon učešća na jednom od  književnih konkursa, na koje šalje svoje stvaralaštvo. Nada se da je da je ovo samo prva u nizu. Veliku podršku joj pruža i profesorka srpskog jezika Božidarka Martić, koja smatra da je Dajana veoma vredno i talentovano dete.


"Stihovi i strofe koje Dajana piše prožete su velikom količinom ljubavi, a ono što bih ja posebno naglasila jeste to da Dajana na dečiji način zapravo piše o nekim ozbiljnim temama, kao što je večita borba dobra i zla, ekologija,  rodoljublje, i teme generalno vezane za život. U njenim pesmama možemo naići na zaista ozbiljne stihove", rekla je Božidarka Martić, profesorka srpskog jezika.


"Posebno bih preporučila da budu svi svoji , da se neugledaju jedni na druge i da nikad ne odustaju", dodala je Dajana Rener, autorka zbirke pesama.


Dajana Rener voli da čita peoziju a stihove zapisuje uvek kad ima inspiraciju, tako da su joj sveska i olovka uvek pri ruci. U detinjstvu je najlepša bezbrižnost i zato je njega glavna poruka  svima da zauvek sačuvaju dete u sebi.