U staropazovačkom ataru se prolećna setva privodi kraju. Ove godine je sve pomereno za skoro mesec dana, jer u aprilu je pored mraza, bilo i snega, dosta kiše i hladnih dana, i sve je to remetilo planove poljoprivrednika, koji su koristili svaki pogodan trenutak da izađu u njive. Prema najavi agrometeorologa od kraja aprila se očekuje stabilizacija vremena, što ide u korist ratarima. Prema rečima agronoma, optimalni setveni rokovi se već godinama pomeraju prilagođavajući se vremenskim uslovima. U prolećnoj setvi se mora voditi računa o temperaturi setvenog sloja, jer svaka okopavina ima svoje zahteve. U toku sunčanih dana, temperatura setvenog sloja iznosi od 12 do 15 stepeni.
Na individualnom sektoru ovog proleća je šećerna repa posejana na jakoj površini, jer su se poljoprivredni proizvođači odlučivali pretežno za suncokret, kukuruz i soju, čija je cena sa 42 dinara u septembru, trenutno kako kažu skoro duplirana.
I u Delta agraru u Staroj Pazovi privode kraju setvu prolećnih okopavina. Setva šećerne repe je završena još krajem marta na preko 300 hektara, zatim suncokret, silažni kukuruz i u toku je završna setva merkantilnog kukuruza a ovih dana počinju sa kosidbom raži za ishranu krava.