VESTI: CSR Stara Pazova: Otvoren "Dnevni boravak" za rad sa decom sa poremećajem u ponašanju • Od Stare Pazove do Subotice za manje od sat vremena, brza pruga mogla bi da bude otvorena već u decembru • U četvrtak počinje prolećni raspust za đake na teritoriji Vojvodine • U sredu isključenje struje u Staroj Pazovi • U toku upis dece u "Poletarac" • U novopazovačkoj biblioteci organizovano druženje učenika sa pesnikinjom za decu Tatjanom Pupovac • Odbojkašice Jedinstva savladale Omladinac u prvoj utakmici četvrtfinala plej-ofa • VREME: Sunčano, temperatura do 20 stepeni. • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 09.04.2021.
Sezona rasade duvana u Golubincima

Proizvođači duvana će ove godine zbog hladnog proleća umesto oko 20. aprila, prvi rasad izneti na njive krajem meseca. Promenljivo vreme svakako utiče i na sam razvoj biljaka, bolje napreduju one gde su proizvođači uveli grejanje,  a do  presađivanja na otvoreno, važno je da rasad ostane zdrav i da ojača. U selu Golubinci, koje je poznato upravo po proizvodnji ove poljoprivredne kulture, duvadžije ovih dana svakodnevno obilaze svoje plastenike i prema trenutnom stanju, rasađivanje će početi za nekih 15 dana.


Nebojša Tubić,  jedan od proizvođača  duvana  iz Golubinaca se ove godine odlučio za francuski asortiment semena Virdžinija i prvi rasad posejao 20. februara. Kaže da nestabilno vreme sa hladnim periodima ne predstavlja veliki problem, jer su mlade biljke u zatvorenom prostoru, ali primetno bolje  napreduju uz grejanje


"U jedan plastenik uveli smo grejanje rasada duvana, ovaj postupak doveo je do zaštite od promrzavanja, a mi kao proizvođači nismo se bojali ovih niskih temperatura. Sneg koji je pao dobro je došao, jer je zaštitio plastenik od hladnoće. U one plastenike u koje nismo uveli grejanje sadnice su loše nicale i sporije rasle. Ukoliko se planira ranije sa iznošenjem duvana , a ujedno i sa boljim rasadom,  onda je moja preporuka da se u svaki plastnik uvede grejanje", rekao je za RTV Stara Pazova Nebojša Tubić.


Svakodnevno kontroliše  temperaturu i  provetrava plastenike. Kod nege rasada duvana bitno je održavanje njegove veličine, kao i redovna prihrana.


"Na svakih par dana duvan se potšišava i kontroliše, kroz sistem navodnjavanja  mi ga prihranjujemo i time vršimo zaštita samog rasta, dok na svakih 14 dana prskamo biljku odozgo, kako bi je zaštitili i kako bi na njivu izašla zdrava".


Iako je planirao ranije, po proceni ovog iskusnog duvandžije prvo rasađivanje na njivi će početi tek od 25. aprila. U tri plastenika ima rasade za 31 hektar, što je smanjenje površina, ali ne i količine duvana, u dogovoru sa firmom iz Sente. Cilj otkupljivača i proizvođača je da se duvan što pre skine sa njiva kako bi zadržao kvalitet.