(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Odnošenje kabastog smeća: subota 30. maj iz Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca a prve subote u junu iz Podunavlja • Broj zaraženih u Srbiji od Covid 19 je 11.159, u poslednja 24 sata nema preminulih, izlečeno 5.857 osobe • Roditelji neće plaćati vrtić tokom epidemije • IZBORI 2020: OO SNS saopštava da "Zajednica Srba" obmanjuje građane da je na zajedničkoj listi sa SNS-om • Produžen rok za prijavu upisa dece u vrtić na teritoriji opštine Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Promenljivo oblačno i vetrovito uz sunčane intervale, temperatura od 12 do 22 stepena.
Info 02.03.2013.
Stara Pazova
Informisanje nacionalnih manjina

Juče je u Novom Sadu, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje uz podršku Ambasade Velike Britanije, održana diskusija o informisanju i medijima na jezicima nacionalnih manjina. Skup su otvorili Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje i Dragana Nikolić Solomon, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji a u diskusiji su učestvovali, predstavnici nadležnih državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, medijskih udruženja, javnih radio-difuznih servisa, kao i lokalnih i regionalnih medija koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.

Razgovaralo se i o izazovima i potrebama medija na manjinskim jezicima i sadržajima namenjenim nacionalnim manjinama u programima javnih radio-difuznih servisa, lokalnih i regionalnih medija. Cilj ovih panela kao i diskusija koja se razvila na temu digitalizacije elektronskih medija kao i privatizacije istih jeste bliže upoznavanje Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Kancelarije za ljudska i manjinska prava sa problemima koje imaju Nacionalni saveti nacionalnih manjina i mediji koji informišu na jezicima nacionalnih manjina, a sve u interesu kvalitetnijeg javnog informisanja. Ocena je da će izlazak države iz medija ozbiljno uticati na kvalitet informisanja, opstanak informativnih kuća, odnosno dovesti do njihovog gašenja. Ipak u najnovijem Nacrtu zakona o javnom informisanju, predloženo je da ulogu osnivača medija, koji informišu na jezicima nacionalnih manjina, u budućnosti od države preuzmu Fondacije koje će osnivati Nacionalni saveni nacionalnih manjina, kojima se ukida većinsko zastupanje u Upravnom odboru medija. Fondacije će biti zadužene za finasiranje medija iz stalnih prihoda (sredstva bi stizala od države, pokrajine i lokalne samouprave, u znatno manjem iznosu nego do sada) ali i iz povremenih prihoda (kroz projektno finansiranje). Očekuje se da će tako prikupljena sredstva biti na nivou današnjih odobrenih sredstava. Uskoro stižu i drugi zakoni koji će regulisati medijsku sferu, kao npr. Zakon o elektronskim medijima koji će zameniti dosadašnji Zakon o radiodifuziji. Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informsanju počinje 5.marta.