(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U utorak isključenje vode u industrijskoj zoni u Novoj Pazovi od kružnog toka ka Banovcima • COVID 19: COVID 19: Tokom dva dana vikenda 61 novozaraženi u opštini Stara Pazova • Lokalna fondacija Stara Pazova prikupila prvih 3.000 evra koju će "Trag fondacija" duplirati za podršku najboljoj ideji • Na zahtev publike produžena izložba "Refleksije" u Muzeju grada Beograda čuvene staropazovačke umetnice Mire Brtke • Ove nedelje predstava, bioskop i izložba • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • FUDBAL: Važni bodovi za Jedinstvo, porazi Dunava i Omladinca • Uspeh karatista Mladosti na školskom prvenstvu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Info 30.10.2020.
Stara Pazova
Koliko stanovnici staropazovačke opštine nose maske?

Zaštitna maska postala naša svakodnevica u cilju prevencije od koronavirusa. Na ulicama mesta u staropazovačkoj opštini na prvi pogled deluje da su ljudi disciplinovani i nose maske. Tek na desetak prolaznika sa maskama pojavi se neko bez nje.

Mnogi već masku prilagađavaju odeći, gledajući da se boje dobro slažu, i time ova preka potreba postaje lakša, čak i deca radije prihvate, ukoliko su na njoj junaci iz crtanih filmova i tome slično. Hirurške za jednokratnu upotrebu, ili platnene, sve zavisi od osobe do osobe i njenih mogućnosti, samo je važno da štiti od virusa, ali bitno je i njeno pravilno održavanje i vreme upotrebe.

Nošenje maske je samo jedna od mera u pokušaju obuzdavanja pandemije Kovida 19. Postala je naše zaštitno sredstvo. Međutim, maska sama po sebi može postati izvor zaraze ako se ne nosi i ne održava pravilno, što zavisi od tipa maski koje nosimo, kaže dr Vladimir Dolinić, portparol DZ "Dr Jovan Jovanović - Zmaj" u Staroj Pazovi:

“Hirurške maske su vrlo efikasne u zaštiti ali su za jednokratnu upotrebu i mogu se nositi svega nekoliko sati, nakon toga su beskorisne jer ih je nemoguće termički ili na neki drugi način dezinfikovati. Sa druge strane, platnene bi trebalo što češće iskuvavati na temperaturama većim od 60 stepeni kako bi se dobio neki rezulat dezinfekcijei ponovne upotrebe.”

Veoma je važno da se maske ne diraju, jer se dodirivanjem prljavim rukama na njih praktično lepe nečistoće, virusi i bakterije. Kada maska ima više slojeva i zaštita je veća. Hirurške su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od virusa i sitnih čestica, ali dobre su i platnene, što je stvar je izbora svakog pojedinca.

U anketi staropazovčani kažu da nose maske, najčešće kupuju jednokratne koje bace na kraju dana. Konstatuju da je cena od 20 dinara po komadu konačno primerena.

Jedan deo sugrađana se ipak odlučio za platnene koje iskuvavaju, neko na dnevnom nivou, a neko na svaka dva – tri dana.

Ima i jedan manji deo populacije koji ne nosi maske ili imaju jednu u džepu ili u kolima (najčešće okačenu o retrovizor) i stavljaju je samo da bi mogli da uđu u prostor gde je njihovo nošenje obavezno.

Stručnjaci preporučuju da upotrebljenu masku za jednokratnu upotrebu treba staviti u kesu i tako je baciti u smeće, a platnenu takođe odložiti u posebnu kesu, pre nego što će se kod kuće dezinfikovati, pranjem na visokim tempareturama i peglanjem. Bez obzira na materijal, uvek treba imati nekoliko maski u rezervi.