(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Ekonomija 29.10.2020.
Stara Pazova
Jesenja setva izvan optimalnog roka, ali nije kasno

Optimalni agrotehnički rok za setvu pšenice je od 5. do 25. oktobra, ali mnogi poljoprivrednici u staropazovačkoj opštini još nisu završili ovaj posao.

šenica bi trebalo da se poseje u tom roku, ako su početkom odnosno sredinom novembra već niske temperature sa snežnim pokrivačem. Kako je objasnio agronom Vladimir Mužević, agronom, u takvim uslovima pšenica ulazi u fazu bokorenja i tada je otporna na niske temperature.

U poslednje dve decenije opet poslednja tri meseca u godini karakterišu temperature iznad proseka i zato, iako je teoretski optimalni rok za jesenju setvu prošao, posmatrajući vremenske uslove i klimatske promene, još uvek nije kasno za ovaj posao.

Zbog čestih i obilnih padavina u poslednjih meseca dana, na pojedinim parcelama u staropazovačkoj opštini nije bilo moguće uraditi predsetvenu pripremu. Dobri preduslovi ove godine za pšenicu, ječam i raž su soja i suncokret, jer ostavljaju manje biljnih ostataka.

Na proizvodnim parcelama Delta agrara ove sezone će pod ozimim strninama biti 833 hehtara a do sada je posejano svega oko 40 odsto planiranih površina, a slično je i na individualnom sektoru.

Vlage u setvenom sloju zemljišta ima dovoljno a sada bi pogodovao period sunčanog vremena kako bi sejalice nesmetano mogle ući u njive i završiti planiranu jesenju setvu.