(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Kultura 25.10.2020.
Stara Pazova
STARA PAZOVA PRAKTIČNO DOBILA SVOJ PRVI MUZEJ: U spomen - kući Janka Čmelika izložena nošnja stara 700 godina

Zavičajna kuća narodnog heroja, Janka Čmelika, Slovaka iz Stare Pazove, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata, nakon trogodišnjeg renoviranja otvorena je za turističke posete.

Osim postavke vezane za narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, koja broji čak 2000 eksponata, u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izložba tradicionalnog odevanja Slovakinja kao i njihove najznačajnije etničke specifičnosti – bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa koji su nošeni u prošlosti.

U okviru postavke izložena je i jedinstvena nošnja stara čak 700 godina. Ovaj vrsta nošnje isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turistučke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi i etnološka postavka vezana za život straopazovačkih Slovaka i Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale i šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih na polju ishrane, načina života i oblačenja.

Zavičajna kuća Janka Čmelika proglašena je nacionalnim nepokretnim kulturnim dobrom od značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Tim povodom direktorka Turističke organizacije Stara Pazova, Dragana Zorić – Stanojković naglasila je da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje kultura i običaja lokalnog stanovništva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma i borbe za njegovo očuvanje.

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku odakle je pobegao u junu iste godine.

Bio je aktivan član tada ilegalne Komunističke partije i borio se za slobodu, ali i za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan i težak. Kada je uhapšen, neposredno pre streljanja, uprkos strašnom mučenju, (navodno mu je skidana mu je koža sa leđa i svrdlom su mu bušene kosti na nogama) nije izdao svoje saradnike. Streljan je 12. maja 1942. godine u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen je za narodnog heroja 25. 10. 1943. godine.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi u istoimenoj ulici na broju 62 i otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima. Za više informacija nadležna je Turistička organizacija opštine Stara Pazova.