(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Kultura 21.10.2020.
Stara Pazova
Otvorene postavke u renoviranoj spomen - kući Janka Čmelika

U Staroj Pazovi, u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika danas je otvorena etnološka izložba pod nazivom „250 godina dolaska Slovaka u Staru Pazovu”.

U objektu se nalazi etnološka postavka vezana za život staropazovačkih Slovaka, ali i Srba starosedelaca, kao i postavka vezana za narodnooslobodilačku borbu i život Janka Čmelika.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja a zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Stara Pazova u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Rumi, ovaj objekat je u prethodnom periodu uređen, o čemu su govorile Branislava Konjević, direktorka Zavičajnog muzeja u Rumi i Dušanka Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica.

Događaju su prisustvovali brojni gosti a u muzičkom programu su učestvovali članovi narodnog orkestra i solo pevači Društva koji nosi ime narodnog heroja. Članice Udruženja žena iz ovog Društva su prezentovale ručne radove i tradicionalno jelo – nadlacke.

Prema rečima Dragane Zorić Stanojković, direktorke TO Opštine Stara Pazova, Spomen kuća zvanično ulazi u turističku ponudu opštine, ali za sada će se otvarati samo za najavljene organizovane posete.