(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U utorak isključenje vode u industrijskoj zoni u Novoj Pazovi od kružnog toka ka Banovcima • COVID 19: COVID 19: Tokom dva dana vikenda 61 novozaraženi u opštini Stara Pazova • Lokalna fondacija Stara Pazova prikupila prvih 3.000 evra koju će "Trag fondacija" duplirati za podršku najboljoj ideji • Na zahtev publike produžena izložba "Refleksije" u Muzeju grada Beograda čuvene staropazovačke umetnice Mire Brtke • Ove nedelje predstava, bioskop i izložba • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • FUDBAL: Važni bodovi za Jedinstvo, porazi Dunava i Omladinca • Uspeh karatista Mladosti na školskom prvenstvu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Politika 07.10.2020.
Stara Pazova
JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO: Do kanalizacije u četiri najveća mesta do 2024. godine

Juče je u Beogradu održana konferencija posvećena Javno - privatnom partnerstvu u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Opština Stara Pazova je predstavljena kao primer dobre prakse kada je ostvaranje investicija ovom metodom u pitanju.

Da bi se izgradila kanalizacija do svakog domaćinstva u staropazovačkoj opštini, više godina sve što se finansira iz budžeta bi moralo da prestane sa radom. Alternativa je nepopularno i skupo zaduživane ili pak, ulazak u sve popularnije javno - privatno partnerstvo. Kanalizacija će se prvo raditi u Staroj i Novoj Pazovi i Starim i Novim Banovcima u saradnji sa privatnim partnerom. A šta to podrazumeva, izlagao je Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova:

“Ja volim to da uporedim sa izgradnjom gasnih mreža po našim mestima 90-ih, tada se to drugačije zvalo. Danas je to taj vid finansiranja. Znači, privatni partner, ako je vrednost investicije za ova 4 mesta koja treba da gradimo npr. 15 miliona evra, sa svoja 3 miliona evra može da pokrene taj projekat, uspešno završi i zaradi neki procenat sredstava. Kada je privatni partner u pitanju, on se daleko više angažuje oko samih priključaka, eksplatacije, održavanja... nego kada to radi, moram tako da kažem, javno preduzeće ili državna ustanova. Od 2021. do 2024. će se graditi i izgraditi kanalizacija u ova četiri velika mesta, što ne znači da je nećemo započeti i u ostalim mestima.”

Upravo je opština Stara Pazova na konferenciji posvećenoj Javno - privatnom partnerstvu apostrofirana kao primer dobre prakse, ruku pod ruku sa Beogradom i Novim Sadom. Andrijana Jovanović, iz Komisije za javno – privatno partnerstvo je još jednom potvrdila da se ono u stvarnosti pokazalo kao najekonomičniji i učinkovitiji način za realizaciju velikih projekata, a to potvrđuje i rapidno povećanje njihovog broja sa 4 projekta pre tri godine na preko 160 do danas.

Konferenciju u hotelu "Metropol" u Beogradu je otvorila Jovana Atanacković, pomoćnica Ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a učešće su uzeli brojni autoriteti iz ove oblasti kod nas i u Evropi, među njima i Dr Marko Špiler, predsednik komore javnih nabavki.