(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Humanitarni bazar za Taru Đokić u subotu u Novoj Pazovi • COVID 19: Osetan pad zaraženih na teritoriji staropazovačke opštine, za pet dana ukupno 31 slučaj • Staropazovčanin Miloš Jovičić među najboljim poznavaocima japanske kulture na Balkanu • Sara Mijić iz Stare Pazove nova prvakinja Srbije u šahu • Novi račun JKP Vodovod i kanalizacija 325-9500500156171-96 • I ovog maja JKP "Čistoća" odnosi kabasti otpad • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura od 12 do 26 stepeni
Kultura 10.09.2020.
Stara Pazova
Jubilej 60. godina Centra za kulturu Stara Pazova

Ove godine navršilo se tačno šest decenija postojanja staropazovačkog Centra za kultutu, a ovaj veliki jubilej kulturnog delovanja u ovoj sredini zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom biće obeležen krajem godine različitim aktivnostima, ali i pokretanjem nekoliko projekata.

Poznato je da su značajna imena iz sveta pozorišta ponikla u staropazovačkoj opštini što govori o aktivnoj pozorišnoj produkciji zahvaljujući brojnim srpskim i slovačkim amaterskim i kulturno – umetničkim društvima.

U godini jubileja planirano je pokretanje spostvene pozorišne produkcije staropazovačkjog Centra za kulturu, a namera je da se inicira osnivanje Gradskog pozorišta. Diplomirana glumica iz Stare Pazove Teodora Kušić kaže da ova sredina ima snage za tako nešto:

„Možemo da se pohvalimo da u okolini sada već imamo veliki broj studenata ili diplomiranih glumaca, reditelja i dramaturga. Nama bi to dosta značilo da u našem mestu radimo i živimo od onoga zašta smo se školovali.“

U godini kada se obeležava 6 decenija kulturnog delovanja u ovoj sredini jedan od programa odnosi se upravo na scensko stvaralaštvo.

„Uglavnom smo pričali o tome da za početak to bude jedna dečja predstava“, - kaže reditelj Aleksandar Bako iz Centra za kulturu Stara Pazova. „Sa tom predstavom bi mogli za početak da obiđemo sva mesta, sve vrtiće i sve škole u našoj opštini. Da to bude jedan pokušaj početka Gradskog pozorišta.“

Vladimir Kerkez, direktor Centra za kulturu Stara Pazova kaže da je ova jubilarna godina idealna da ova ustanova ponovo pokrene svoju pozorišnu produkciju:

„Pored toga, planiramo da kroz niz izložbi, publikacija, koncerata i drugih programa obeležimo taj jubilej i to u drugoj polovini sezone budući da nas je epidemija korone poremetila da sa time počnemo od prve polovine godine, pa smo sve morali da prolongiramo. Od ove jeseni nas očekuje niz akcija u cilju obeležavanja ovog jubileja.“

U staropazovačkom Centru za kulturu ističu da se trude da kulturno – umetnički i obrazovni sadržaji stignu do svakog meštanina u svim naseljima, a tako će biti i u jubilarnoj godini uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazavnoj koronavirusom. Za kraj godine planirana je svečana akademija koja će se realizovati uz podršku lokalne samouprave i resornog sekretarijata.

Zahvaljujući delovanju nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a potom i Centra za kulturu, gotovo da nema značajnijeg imena u kulturi čije stvaralaštvo nije prikazano u lokalnoj sredini bez obzira da li se radi o muzici, dramskom stvaralaštvu ili likovnom umetniku.