(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Pronađena bomba u Novoj Pazovi • Povređena žena na pešačkom prelazu kod Sokolskog doma u Staroj Pazovi • Na turniru u Golubincima za malog Petra sakupljeno 65.000 dinara Na akciji dobrovoljnog davanja krvi u Novim Banovcima odazvalo se 70 osoba • U opštini Stara Pazova vakcinisano 25.000 ljudi • COVID 19: Novih 23 zaraženih, imunizacija se nastavlja na bazenima vakcinama "Sinofarm" i "Fajzer Biontek" • Novi račun JKP Vodovod i kanalizacija 325-9500500156171-96 • I ovog maja JKP "Čistoća" odnosi kabasti otpad • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura od 12 do 26 stepeni
Info 09.09.2020.
Stara Pazova
Sutra se na kružnom toku kod bazena postavlja obnovljeni Časni Krst koji je na tom mestu postojao u 19. veku

Sutra će se na kružnom toku kod Pazovačkih bazena postaviti obnovljeni Časni krst koji je na tom mestu postojao još u 19. veku. Postavku krsta iniciralo je njegovo Preosveštenstvo Episkom sremski Gospodin Vasilije sa predsednikom opštine Đorđem Radinovićem, sveštenstvom arhijerejskog namesništva pazovačkog, a zahvaljujući donatoru Luki Jovanoviću iz Beča koji je rodom iz Boljevaca.

U davna vremena, u nekadašnjoj južnoj Ugarskoj, na tom mestu je bila humka, odnosno granica između vlastelinstava koje su se najčešće označavale postavljanjem časnog krsta. Neki podaci govore da se krst nalazio još od 15. veka, ali se prema zapisima velikog hroničara Srema, Vasilija Konstatinovića iz Sremskih Karlovaca pouzdano zna da je u vreme arhiepiskopa karlovačkog Georgija Brankovića taj krst obnovljen krajem 19. veka i da je na tom mestu bio do drugog svetskog rata.

Inače, ovakva obeležja su nekada bila karakteristična za ulaze u naselja u Vojvodini, Slavoniji, Mađarskoj i Austriji, bez obzira da li su mesta naseljena rimokatoličkim ili pravoslavnim stanovništvom. Čak se jedna od legendi nastanka imena “Pazova” bazira na postojanju ovakvih humki sa krstovima. Kako su austrijske vlasti upozoravale stanovništvo da naselja i kuće ne grade na ovim granicama već unutar njih, često su govorili da obrate pažnju na humke rečima “Paz’ ovo, Paz’ ovo”, otuda “Pazova”.

Postavljanje i osvećenje krsta se planira u 11 časova uz prisusvo vladike sremskog Vasilija.