(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Na humanitarnom bazaru u Novoj Pazovi sakupljeno gotovo 600 hiljada dinara • U spomen kući Janka čmelika izložemna nošnja stara 700 godina • U utorak celo Podunavlje bez gasa od 10.30 do 18.00 • Blagi porast novozaraženih koronom, trenutno ih je šestoro • Favorizovana ekipa Uba savladala odbojkašice Jedinstva sa 3:1 • Druga uzastopna pobeda za KK Dunav, prazi za OK Jedinstvo i RK Mladost • Omladinac i Jedinstvo izvukli po bod, Radnički pobedio Jadran 2:0 • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, najviša dnevna temperatura 21 stepen.
Kultura 08.09.2020.
Stara Pazova
Stepenište biblioteke u motivima bajki i korisnim rešenjima pravopisnih i jezičkih nedoumica

UNESCO je u novembru 1965. godine proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. godine. Ove godine u svetu je više od 900 miliona nespismenih.

Koliko je važno čitanje i koliki problem predstavljaju savremene tehnologije govore i poražavajući podaci koji ukazuju na negativan uticaj na rečnik mladih i na njihovo poznavanje odnosno ne poznavanje opšte književnosti, istorije i kulture.

Brojne akcije biblioteka i knjižara širom Srbije, koje imaju za cilj da podstaknu čitanje, danas će izostati zbog aktuelne pandemije, kaže Dragana Milaš, direktorka Narodne biblioteke “Dositej Obradović” u Staroj Pazovi.

Ipak, ovdašnja biblioteka je čitaocima priredila jednu novost u vidu oslikanog stepeništa koje vode do nje a na kojima su motivi i naslovi dečjih bajki kao i rešenja različitih pravopisnih i jezičkih nedoumica.

“Ove godine smo se odlučili da pred početak školske godine ukrasimo put do knjige i do naše ustanove kako bi malo oplemenili prostor koji koriste naši čitaoci i zaposleni. Pored motiva i naslova iz popularnih bajki tu su i određena prvopisna prvila kojih se svi moramo ponekad podsetiti.”

Narodna biblioteka Dositej Obradović ima oko 5000 registrovanih članova u svim naseljima staropazovačke opštine i brojnim zanimljivim sadržajima i aktivnostima ističe važnost pismenosti.

Više od 900 miliona svetskog stanovništva je nepismeno, a u Srbiji ima preko milion osoba bez škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.