(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Na humanitarnom bazaru u Novoj Pazovi sakupljeno gotovo 600 hiljada dinara • U spomen kući Janka čmelika izložemna nošnja stara 700 godina • U utorak celo Podunavlje bez gasa od 10.30 do 18.00 • Blagi porast novozaraženih koronom, trenutno ih je šestoro • Favorizovana ekipa Uba savladala odbojkašice Jedinstva sa 3:1 • Druga uzastopna pobeda za KK Dunav, prazi za OK Jedinstvo i RK Mladost • Omladinac i Jedinstvo izvukli po bod, Radnički pobedio Jadran 2:0 • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, najviša dnevna temperatura 21 stepen.
Kultura 02.09.2020.
Stara Pazova
Sugrađani se volonterski uključili u rekonstrukciju Čmelikove kuće. U oktobru će postati etno muzej

U toku je rekonstrukcija Kuće narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi u okviru projekta Turističke organizacije opštine Stara Pazova i Zavičnoj muzeja u Rumi. U radove na obnovi uključili su i borjni pojedinci koji žele da daju svoj doprinos kada je u pitanju očuvanje ovog spomenika kulture od značaja.

Janko Zdihan iz Stare Pazove nije časio časa kada je u pitanju obnova Spomen kuće Janka Čmelika u Staroj Pazovi. Pokazao je dobro volju želeći da da svoj doprinos i bez ikakve naknade uključio se u radove na obnovi ovog spomenika:

“Uključio sam se jer hoću da u mojoj Pazovi bude još nešto lepo. Da pomognem koliko mogu, da učestvujem. Ima tu posla, radićemo. Pošto sam ja u penziji i imam vremena na raspolaganju, hoću da pomognem ovom društvu.”- kaže Janko koji izvodi brojne zanatske i zidarske radove.

Zahvaljujući projektu Turističke organizacije opštine Stara Pazova i Zavičnoj muzeja u Rumi ovo zdanje dobiće sasvim novi izgled što će svakako upotpuniti i turističku ponudu ovog kraja. Milivoje Kovačević, iz Turističke organizacije opštine Stara Pazova kaže je ideja da se prikaže suživot Srba i Slovaka u ovom kraju:

“Prva izložba koju ćemo u ovom prostoru prikazati u oktobru mesecu biće posvećen jubileju 250 godina od doseljavanja Slovaka u Staru Pazovu. Tu će biti izloženi važni predmeti koji su obeležili istoriju i život Slovaka ovde. Napravićemo jednu tipičnu “prednju” sobu, najsvečaniju sobu u svakoj sremskoj kući, koja će biti replika ovakve sobe iz 30-ih godina prošlog veka.”


Poslednjih nekoliko godina staropazovačka Turistička organizacija izdavajala je značajna sredstva kada je u pitanju obnova ove kuće, a završetak radova koji su u toku očekuje se u oktobru mesecu kada će se formirati ozbiljna muzejska postavka kaže Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije opštine Stara Pazova:

“Muzejska postavka će sa savremenim muzejskim mobilijarom pokazati lokalno etno nasleđe, dokaz da se mi ovde ne stidimo naših korena. Imaćemo prvi etno muzej u Staroj Pazovi.”


Inače, Čmalikova rodna kuća izgrađena je tridesetih godina 20. veka i predstavlja svedočastvo o teškim vremenima i ljudskim sudbinama koje je vodila želja i ljubav prema narodu i domovini, navodi se na sajtu Virtuelnog muzeja opštine Stara Pazova.