(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U četvrtak isključenje vode u Novoj Pazovi u nekoliko ulica od 8 do 14 časova • COVID 19: Pogoršava se stanje u opštini Stara Pazova, registrovano novih 19 slučajeva • I četvrta vakcina dostupna u staropazovačkoj opštini, do sad podeljeno preko 5 hiljada doza • Film "Jedini izlaz" u staropazovačkom bioskopu 26. i 27. februara • U subotu dobrovoljno davanje krvi u Staroj Pazovi u školi "H.J.Čmelik" • Anja Vujnović iz Vojke primila poslednju terapiju u prvom ciklusu lečenja • Aleksandra Havran prva na državnom prvenstvu u kategoriji vazdušna puška! • BITNA POBEDA ZA ODBOJKAŠICE JEDINSTVA: Pobeda nad ekipom Srema 3:2 • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Toplije, Temperatura do 16 stepeni
Ekonomija 26.02.2020.
Stara Pazova
U staropazovačkoj Tehničkoj školi se obrazuju budući mehaničari motornih vozila

Zakon o dualnom obrazovanju počeo je da se primenjuje od ove školske godine. Poslodavci u našoj zemlji do 10. februara imali su rok da se izjasni da li žele da se uključe u program dualnog sistema obrazovanja što će značiti Privrednoj komori Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada se govori o definisanju potreba privrede za budućim kadrom i formiranju novih obrazovnih profila.

Učenici u staropazovačkoj Tehničkoj školi od ove školske godine mogu se obrazovati na novom smeru – mehaničar motornih vozila koji i zvanično funkcioniše po ovom modelu. U praksi, to znači da učenici tokom prve godine stiču praktična znanja u školskoj radionici, u drugoj provode dva, a u trećoj tri dana praktične nastave u kompanijama.

U Regionalnoj privrednoj komori Sremskog upravnog okruga ističu da u Sremu ima sedam obrazovnih profila koji funkcnišu po sistemu dualnog obrazovanja, a za dve godine samo u Staroj Pazovi biće više od 30 školovanih mehaničara motornih vozila u kompanijama.

Staropazovačka Tehnička škola jedina je u Sremu koja školuje mehaničare motornih vozila, a opština Stara Pazova je pionir kada se govori o ovom modelu obrazovanja, ističu u Regionalnoj privrednoj komori Sremskog upravnog okruga čime je doprinela spremnost domaćih i stranih kompanija da se uključe u povezivanje obrazovanja i privrede.

Školovanje po dualnom modelu u obrazovnim profilima odvija se od školske 2014/2015. godine u više od 75 srednjih stručnih škola u Srbiji. Inače, u Sremu, posle Novog Sada, ima najveći broj akreditovanih kompanija koje su se uključile u sistem dualnog obrazovanja, kao i to da trećina preduzetnika u ovom regionu posluje u opštini Stara Pazova.