VEST: U Staroj Pazovi obeleženo 79 godina od pobede nad fašizmom • Odnošenje kabastog otpada u subotu iz Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca • U petak, 10. maja isključenje struje u Surduku • Brojnim aktivnostima CK Stara Pazova obeležava Nedelju Crvenog krsta Akcija • Dom zdravlja povodom Međunarodnog dana patronažnih i medicinskih sestara • ŽRK Mladost i naredne sezone u elitnom društvu Provram • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Kultura Stara Pazova 25.05.2023.
20 akvarela izloženo u Galeriji “Mira Brtka”

Druga majska izložba u Galeriji Mira Brtka Centra za kulturu Stara Pazova otvorena je juče, dvadeset svojih akvarela izložio je Zdravko Mirčeta, a izložbu je otvorio akademski slikar Dejan Krga član Umetničkog saveta galerije.


Akvarel je stara slikarska tehnika koju srećemo još u Kini i starom Egiptu, možemo ga videti na svili, papirusima, minijaturama, iluminacijama rukopisa, slike se oslikavaju vodenom bojom, gde se bela boja ne koristi, a dobijanje svetlih i tamnih tonova postiže se dodavanjem više ili manje vode. Ova tehnika veoma je teška za slikanje stoga se umetnici sve manje bave ovom likovnom granom. Zdravko Mirčeta pripada retkom krugu slikara koji je prihvatio akvarel i ostao mu veran.


Tematski spektar njegovih interesovanja je priroda u širem pojmu reči. U pitanju su predeli, šume, vodeni tokovi, proplanci, izmaglice i sve drugo što mu iz okruženja skreće pažnju i podstiče stvaralački aktivitet. Date motive Mirčeta ostvaruje laganim transparentnim slaganjem pigmenata. Svoja dela izlaže i na mnogim kolonijama.


Zdravko  Mirčeta rođen je u Miočiću u Dalmaciji, školu za umetnost i umetnički obrt, završio je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi, član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Umetničkog bratstva manastira Krka, Rmanj, Tavna i Dobrun. Živi i radi u Beogradu i Stokholmu.