(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Info 18.12.2020.
Stara Pazova
U Staroj Pazovi se pere veš iz najvećih kovid bolnica

U bolnicama je sve više pacijenata obolelih od koroanavirusa a upravo se u Staroj Pazovi pere veš iz nekoliko kovid bolnica. U perionici Bela harmonija, na mesečnom nivou se opere od 100 do 110 tona veša, a u vanrednim okolnostima, kada je potrebna dodatna sterilizacija, oko 80 tona.

Kontaminirana posteljina, uniforme i pižame se najpre dezinfikuju u crvenoj zoni, koja nema kontakta sa čistom, i to je početak njihovog pranja.

U firmi koja dugi niz godina posluje u Staroj Pazovi, u toku pandemije koronavirusa pere se veš iz KBC Zvezdara i Bežanijska kosa, od nedavno i iz kovid bolnice u Batajnici, objašnjava Bogdan Mamuzić, tehnički direktor perionice:

"Veš se prvo dezinfikuje i nakon dezinfekcije se ubacuje u komoru za pranje. Nakon deset takvih komora izlazi faktički dezinfikovan veš koji prolazi kroz sušaru koja radi na 170 stepeni celzijusa, gde se praktično on dodatno sterilizuje i na taj način prvi kontakt radnika sa njim je tek u čistoj zoni."

Nakon toga ide na valjke, gde se radi druga priprema za tzv. rezervnu dekontaminaciju:

"I tu se veš takođe pegla na 178 stepeni što nam dodatno daje sigurnost da kada se spakuje i krene put bolnice on potpuno bezbedan za korišćenje." - ističe Mamuzić.

Iz kovid bolnica u perionicu u Staroj Pazovi se dovozi jednom ili dva puta dnevno. Na mesečnom nivou ovde se opere oko 80 tona veša koji su koristili pacijenti oboleli od koronavirusa i on je apsolutno bezbedan za dalju upotrebu.