VEST: Fudbalski vikend u BIG Pazova centru, zabava za celu porodicu! • KULTURA: Jun mesec u znaku 3 tradicionalna festivala • RADOVI U CENTRU: Mašine se premestile na poslednju deonicu ispred zgrade Poreske uprave • Predstava pazovačke gimnazije pobedila na omladinskom festivalu u Kuli • Pripadnici sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije apeluju na sve da ne pale granje, travu i nisko rastinje.• Prijave za Memorijalni turnir Nikola Vulinović traju do 20 juna • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 17.04.2019.
Koliko je smanjena upotreba plastičnih kesa u staropazovačkoj opštini?

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je u Srbiji kupovina pastičnih kesa drastično smanjena od kako je uvedeno naplaćivanje istih što je, kako kažu, i bio cilj. Proveravali smo koliko su se promenile navike potrošača pri uzimanju ovih kesa i da li je fabrikama za njihovu proizvodnju opala ista.

Svako od nas u proseku godišnje potroši oko 300 plastičnih kesa, a kako bi se smanjila njihova upotreba od prošle godine uvedena je naplata po komadu u iznosu od po 2 dinara. Iako to nije velika stavka za kućni budžet, kupce sve češće viđamo sa cegerima i torbama.

Građani koje smo anketirali kažu da se polako odvikavaju od uzimanja kese na kasi i da je kupuju samo kad moraju. Slažu se da je plastičnih kesa bilo previše po domaćinstvima i, što je još gore, po prirodi.

Mali trgovci, pijace i specijalizovane radnje su se ipak odlučili da ne naplaćuju kese ne bi li se izborili sa konkurencijom, pre svega sa velikim trgovinskim lancima u kojima kažu da cena ima presudnu ulogu u odluci – uzeti ili ne uzeti kesu.

Tako Ljiljana Krunić iz trgovinskog lanca „Medius” iznosi podatak da se u njihovim objektima pre naplaćivanja kesa trošilo i do 2 miliona i 900 hiljada komada, a od kada ih naplaćuju taj broj je pao na 1 milion i 800 hiljada komada, odnosno smanjen je za 40%.

S druge strane, pojedini proizvođači plastičnih kesa u ovom kraju ističu da je proizvodnja smanjena za čak 60 do 70 posto.

I ono što ne smemo da zaboravimo jeste da je od 400 do 1.000 godina potrebno da bi se razgradila jedna plastična kesa, a cilj Evropske komisije jeste da se godišnja potrošnja po stanovniku do kraja 2019. smanji na 90, odnosno na 40 plastičnih kesa do 2025. godine.