(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U toku su "Dani opštine Stara Pazova" u Slovačkoj • U ponedeljak isključenje struje u Novoj Pazovi • DANI DOSELJNIKA: U subotu umetnička kolonija "I ja volim Novu Pazovu" • DAJTE KRV: U subotu u Vojki i Golubincima, u nedelju u Novoj Pazovi • Tokom vikenda slava u Starim Banovcima • Vojačka biblioteka obeležava 100 godina postojanja • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 18 stepeni
Kultura 11.09.2019.
Stara Pazova
GRAN-PRI za dokumentarni film „Pobednici su dosadni“ u produkciji RTV-a

Dokumentarni film „Pobednici su dosadni“, autora Dušana Majkića i Olivere Miletić Čačije osvojio je GRAN-PRI festivala „GOLDEN BEGGAR 2019“ u Košicama u Slovačkoj. Time taj film nastavlja da niže festivalske uspehe, koje je započeo prošle godine na „Dok'n'Ritam“ festivalu u Beogradu, kada je osvojio nagradu publike.

Junak filma je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale muzički ukus mnogih generacija. Kroz svojevrsno muzičko putovanje, saznajemo ko je čovek koji upravlja „Tajanstvenim vozom“, na koji su se mnogi ukrcavali slušajući njegove emisije. Na tom putovanju, društvo mu prave njegovi heroji, predstavljeni kroz animirane likove, koji su, kao i svi slušaoci, Žikicini saputnici dugi niz godina.

Priznanje koje je film osvojio u Slovačkoj, dokaz je da je film „Pobednici su dosadni“, nije priča lokalnog karaktera. On govori univerzalnim jezikom, a njegova maštovito osmišljena priča povezuje sve poznavaoce i poštovaoce kvalitetnog zvuka.

„Moja koleginica, producentkinja Olivera Miletić Čačija, došla je na ideju da realizujemo priču o Žikici, nakon što smo mi prisustvovali koncertu koji je bio posvećen tridesetogodišnjici njegove kultne emisije „Tajanstveni voz“, odakle sam napravio kratki video prilog. Počeli smo od te impresije i shvatili smo koliko nam je Žikica značajan u životu, kao čovek čiji smo muzički ukus mi usvojili,kojeg i dalje slušamo i kao čovek koji je zaslužio jedan film koji će propratiti njegov život, ali, naravno, kroz muziku.“ – kazao je Dušan Majkić, muzički urednik i novinar, jedan od autora filma.

Majkić je dodao da će se film pojaviti na još nekoliko festivala, pre svega tematskih, posvećenih dokumentarnom i muzičkom dokumentarnom filmu.
Film je producirala Radio-televizija Vojvodine, scenario potpisuju Olivera Miletić Čačija i Dušan Majkić, režiju Miletić Čačija i Vojin Ivkov, direktor fotografije je Zoltan Savin, snimatelji Savin i Vojin Ivkov, a montažeri Aleksandar Ljiljak i Bojan Perišić.