(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Pronađeno beživotno telo muškarca u Novim Banovcima • Počinje bioskopska sezona u Staroj i Novoj Pazovi • Počelo renoviranje prostorija "stare" škole u Novoj Pazovi, prostorije će biti namenjene "Poletarcu" • U toku renoviranje sanitarnog čvora u staropazovačkom vrtiću • U toku ugradnja led tehnologije u sistem javne rasvete • U petak isključenje struje u Novoj Pazovi • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura od 13 do 26 stepeni
Politika 12.08.2019.
Stara Pazova
Održane Slovačke narodne svečanosti

Ovog vikenda u Bačkom Petrovcu su održane Slovačke nacionalne svečanosti, koje predstavljaju nacionalni praznik Slovaka koji žive u Srbiji. Ovo je bila jubilarna manifestacija pod nazivom "100 godina sa narodom, u narodu, za narod".

Čestitajući nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović podsetio je da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obeležava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u celini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumevanja.

Svečanosti je otvorio Peter Pelegrini, premijer Slovačke. U toku prethodna četiri dana održano je niz kulturnih, edukativnih, zabavnih i sporstkih sadržaja. Na svečanoj sednici Nacionalnog saveta, predsednica Ljibuška Lakatoš je Plaketu za doprinos u oblasti kulture uručila Miroslavu Benki, istaknutom umetniku iz Stare Pazove, dok je juče na svečanoj sednici Priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju informisanja pripalo Janu Filipu, dugogodišnjem novinaru pokrajinskog servisa, koji sad živi i radi u Slovačkoj a rodom je iz Stare Pazove.

U subotu i nedelju održano je i niz pratećih sadržaja, među kojima su bili gala koncerti odraslih i dečjih folklornih grupa, na kojima su nastupili i članovi SKUD-a Heroj Janko Čmelik iz Stare Pazove: Ženska pevačka grupa, FA Klasje i najstarija dečja folklorna grupa, dok se na vašaru umetnosti sa svojim ručnim radovima i gastronomijom predstavilo Udruženje pazovačkih žena.

Organizatori Slovačkih narodnih svečanosti su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Matica slovačka u Srbiji i Opština Bački Petrovac.