(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: DANI DOSELJNIKA: U subotu umetnička kolonija "I ja volim Novu Pazovu" • DAJTE KRV: U subotu u Vojki i Golubincima, u nedelju u Novoj Pazovi • Uručeni ključevi od novih stanova u Golubincima izbegličkim porodicama • Vojačka biblioteka obeležava 100 godina postojanja • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, slab vetar, temperatura do 30 stepeni
Ekonomija 30.05.2019.
Stara Pazova
Zbog čestih padavina truli voće. Na staropazovačkoj pijaci visoka cena jagoda i trešanja

Česte padavine i temperature ispod proseka za mesec maj pogoduju razvoju bolesti na zasadima voća. Trešanja ima jako malo ove godine i lošeg je kvaliteta, jer usled čestih padavina puca i truli.

Ponuda utiče na cenu, a na staropazovačkoj pijaci su se prodavale u proseku za 200 dinara. Višnje koja polako pristižu malo su jeftinije, ali ne obećavaju i to je ono što brine proizvođače.

Jagoda trenutno ima dosta u ponudi, ali vremenski uslovi utiču na ukus i kvalitet, te ima dosta truljenja a njihova cena je trenutno od 100 do 150 dinara, međutim, ako se nastavi hladno i kišovito vreme, biće ih malo, što znači veću cenu.

Poljoprivredni stručnjaci preporučuju redovnu kontrolu, zaštitu i prihranu voća. Ne može se stoprocento sprečiti pucanje koštunjavog voća, ali može se smanjiti, međutim potrebno je da se vodi računa o karenci, posebno za neke sorte trešanja koja će imati sazrevanje u junu.