(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Ministar Šarčević najavljuje smenu zbog curenja testa iz matematike Sutra polaganje kombinovanih testova, oni nisu "provaljeni" • Završen parking ispred staropazovačkog vrtića • Svi korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Oblačno i sparno, temperatura od 18 do 27 stepeni
Ekonomija 30.05.2019.
Stara Pazova
Zbog čestih padavina truli voće. Na staropazovačkoj pijaci visoka cena jagoda i trešanja

Česte padavine i temperature ispod proseka za mesec maj pogoduju razvoju bolesti na zasadima voća. Trešanja ima jako malo ove godine i lošeg je kvaliteta, jer usled čestih padavina puca i truli.

Ponuda utiče na cenu, a na staropazovačkoj pijaci su se prodavale u proseku za 200 dinara. Višnje koja polako pristižu malo su jeftinije, ali ne obećavaju i to je ono što brine proizvođače.

Jagoda trenutno ima dosta u ponudi, ali vremenski uslovi utiču na ukus i kvalitet, te ima dosta truljenja a njihova cena je trenutno od 100 do 150 dinara, međutim, ako se nastavi hladno i kišovito vreme, biće ih malo, što znači veću cenu.

Poljoprivredni stručnjaci preporučuju redovnu kontrolu, zaštitu i prihranu voća. Ne može se stoprocento sprečiti pucanje koštunjavog voća, ali može se smanjiti, međutim potrebno je da se vodi računa o karenci, posebno za neke sorte trešanja koja će imati sazrevanje u junu.