(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Građani Srbije su se na referendumu izjasnili sa 61,84 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati • Učenici osnovnih škola u AP Vojvodina danas kreću na nastavu • COVID 19: U poslednja tri dana pregledano preko 250 pacijenata, pozitivan rezultat na koronavirus dobije oko 65 odsto. Lekari apeluju na izbegavanje gužvi, poštovanje aktuelnih mera i vakcinaciju• VREME: Sunčano i hladno, temperatura od -1 do 6 stepeni • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Info 19.04.2019.
Stara Pazova
Pokrajina i opština izdvojili sredstva za postavljanje LED rasvete u Ekonomsko - trgovinskoj školi

Pokrajinska vlada je za postavljanje LED rasvete u osnovnim i srednjim školama, visokoobrazovnim i zdravstvenim institucijama, gerontološkim i sportskim centrima u Vojvodini izdvojila 70 miliona dinara. Ekonomska – trgovinska škola jedna je od 23 javne ustanove u Vojvodini koja će realizovati projekat štedljive rasvete.

Učenici i profesori Ekonomsko – trgovinske škole u Staroj Pazovi ostajali su u mraku tokom nastave, pre svega u zimskim danima kada se dešavalo da osigurači zbog preopterećenja pregorr. S druge strane, troškovi potrošnje električne energije u ovoj obrazovnoj ustanovi nisu zanemarljivi, a zamena postojeće LED rasvetom u svih 16 učionica i drugim prostorijama škole znači veliku uštedu.

Potpisivanju ugovora u zgradi Pokrajinske vlade prisustvovala je direktorka ETŠ „Vuk Karadžić“ Dragoslava Mićić:

„Ovim projektom ćemo režiti višegodišnji problem naše škole koji smo imali, a sigurna sam da će se ovaj projekat isplatiti vrlo brzo, pre svega jer će nam troškovi za struju biti vidno manji na mesečnom nivou, štedećemo električnu energiju i time biti energetsi efikasniji. Ovo nije jedini projekat koji se odnosi na ovu oblast i drago mi je što je naša pkola prepoznata kao institucija koja može da realizuje ovalvu vrstu projekta uz pomoć pokrajine, ali i lokalne samouprave“ – zaključila je Mićićeva.

Za postavljanje LED rasvete u ovoj školi Pokrajinska vlada opredelila je nešto više od 2 miliona dinara, dok će opština Stara Pazova sufinansirati realizaciju ovog projekta sa preko milion dinara. Bespovratna sredstva obezbeđena su preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

„Benefit ovih ulaganja je višestruk, jer će javnim ustanovama širom Vojvodine obezbediti kvalitetniju rasvetu, ali i manje troškove za električnu energiju. Istovremeno, postavljanjem savremene LED rasvete obezbeđuje se i manje zagađenje životne sredine“, istakao je prilikom potpisivanja ugovora sa korisnicima sredstava je potpredsednik AP Vojvodina Đorđe Milićević.

Milićević je još dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti sa ulaganjem u projekte energetske efikasnosti i pozvao lokalne samouprave da prate konkurse Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i da pripremaju dokumentaciju za projekte koji će obezbediti energetski efikasnije i kvalitetnije javne objekte.

Realizacijom 23 projekta štedljive rasvete na teritoriji 14 vojvođanskih opština ostvariće se ušteda od oko osam i po miliona dinara na godišnjem nivou, dok će potrošnja električne energije biti manja za gotovo milion kilovat sati.