(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Počeli završni ispiti za osnovce • Završen parking ispred staropazovačkog vrtića • Novopazovčani obeležili slavu naselja • Večeras otvaranje izložbe radova grafičarke iz Inđije • Svi korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Oblačno i sparno, temperatura od 18 do 27 stepeni
Kultura 08.10.2018.
Stara Pazova
Galerija staropazovačkog Centra za kulturu menja ime

Retrospektivna izložba Mire Brtke povodom promene naziva Galerije Centra za kulturu u Glerija Centra za kulturu – Mira Brtka biće otvorena večeras u 19 časova. Organizator izložbe je staropazovački Centar za kulturu.

Mira Brtka je znamenita staropazovačka umetnica, rođena je 5. oktobra 1930. godine u Novim Banovcima. Završila je gimnaziju u Beogradu 1948. godine, s tim da je peti i šesti razred gimnazije pohađala u Bratislavi. Godine 1953. završila je studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Begradu, kod profesora Vjekoslava Afrića, Josipa Kulundžića i Slavka Vorkapića. Kao stipendista Čehoslovačke republike bila je asistent režije u igranom filmu Otokara Vavre „Protiv svih“.

Pedesetih godina bavila se pozorišnom i filmskom režijom. Režirala je kratke filmove za Zagreb film i Neoplantu u Novom Sadu 1958. godine. Istovremeno je uradila i scenario za prvi crtani film Beogradske škole crtanog filma ("Solista Nikole Majdaka").

Svoje umetničko usavršavanje nastavila je na Akademiji di Belle Arti u Rimu, smer slikarstvo, u klasi profesora Franka Gentilinija i Mina Makarija. Diplomirala je 1963. godine i kao slikarka radila u okviru umetničke internacionalne grupe „Illumination“ sve do kraja šezdesetih godina. Rukovodeća ličnost ove internacionalne grupe bio japanski umetnik Nobuya Abe. U periodu od 1970. do 1971. godine bila je sekretar režije u igranom filmu „Sutjeska“.

Mira Brtka se bavila i modnim dizajnom. Njene modne kreacije inspirisane su slovačkom narodnom nošnjom. Takođe je i kolekcionar slovačkih narodnih nošnji i antikviteta.

Do sada je imala veliki broj zajedničkih izložbi kako u Srbiji tako i u inostranstvu, kao i preko dvadeset samostalnih izložbi. Umrla je 18. decembra 2014. godine