(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Počeli završni ispiti za osnovce • Završen parking ispred staropazovačkog vrtića • Novopazovčani obeležili slavu naselja • Večeras otvaranje izložbe radova grafičarke iz Inđije • Svi korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Oblačno i sparno, temperatura od 18 do 27 stepeni
Kultura 01.10.2018.
Stara Pazova
Predstavljeno istraživanje "Ko smo, odakle smo" u Novoj Pazovi

Manifestacija “Dani doseljenika” tradicionalno se obeležava u Novoj Pazovi u čast svih onih koji su ovde doselili nakon Drugog svetskog rata. Ovogodišnja manifestacija sastojala se iz književne večeri na kojoj je magistar Gordana Bejarović predstavila svoju studiju “Ko smo, odakle smo” i koncerata Kud-a “Mladosti” i Okud-a “Sveti Sava” sa gostujućim kulturno umetničkim društvima iz Prijedora i Rumenke.

Predstavljanjem studije „Ko smo, odakle smo“ Gordane Bejarović otvorena je ovogodišnja manifestacija „Dani doseljenika“ U Galeriji u Novoj Pazovi. Tema istraživanja su četiri porodice: Beara, Strižak, Novaković i Kozlica koje su se u Novu Pazovu doselile iz okoline Splita. Autorka je uzela svoju porodicu za istraživački rad koji je trajao dve i po godine, ali oni su predstavnici i svih drugih porodica koji su se nastanili u Novoj Pazovi jer su priče svih doseljenika slične.

Motiv za pisanje, kako kaže, izvire iz čiste radoznalosti i želje da se očuva sećanje na pretke, a ovaj rodoslov svoje porodice gleda kao osnovu koju će njeni rođaci moći da dopunjuju i šire.

„Dani doseljenika“ održavaju se već šesti put u cilju očuvanja uspomene na dolazak prvih kolonista u Srem. A kao i svake godine, manifestacija je svečano zatvorena uz igru i pesmu novopazovačkih kulturno- umetničkih društava „Mladost“ i „Sveti Sava“ sa gostima.