(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Ministar Šarčević najavljuje smenu zbog curenja testa iz matematike Sutra polaganje kombinovanih testova, oni nisu "provaljeni" • Završen parking ispred staropazovačkog vrtića • Svi korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Oblačno i sparno, temperatura od 18 do 27 stepeni
Život 02.12.2012.
Stara Pazova
Izložba maketa aviona

Povodom Dana 204-te vazduhoplovne brigade, u petak 30. novembra je na aerodromu Batajnica organizovana svečanost koja je bila posvećena i pedestoj godišnjici uvođenja aviona„mig 21“ u naše vazduhoplovstvo. Nakon svečanog protokola za goste je priređen koktel u vojničkom restoranu, ali je piređena i izložba maketa aviona. Jedan od autora je zastavnik Saša Jovanović, pripadnik 204. Vazduhoplovne brigade, inače letač – mehaničar na avionu „an 26“:- Rad na pripremanju ove izložbe je višegodišnji grupe maketara koji su posvećeni vazduhoplovstvu i negovanju tradicija.
Ova postavka je deo mnogo veće postavke koja se nalazi u Spomen sobi naše brigade. Izložba je posvećena istoriji naše avijacije, sto godina postojanja, i svim pripadnicima koji su leteli u našoj jedinici, za svoju čast i vojničku čast i čast Srbije dali svoj život. Ove godine smo slavljenici, osim sto godina vazduhoplovstva Srbije imamo i 50 godina od uvođenja aviona „mig 21“ u naše ratno vazduhoplovstvo. Mi ga popularno zovemo branilac neba. Naša jedinica u sastavu brigade, 101. Lovačka eskadrila, ima čast da je branilac neba Srbije. Kad se 1962. godine pojavio, avion „mig 21“ bio je tada najmoderniji lovački avion. Tadašnji avion je bio model „F 13“, u međuvremenu je za 50 godina u sastavu bilo 12 različitih verzija ovog aviona. Trenutno je u našem sastavu avion „mig 21“ ili L 17, kako bi rekli kod nas u vojsci. Poenta je da što veći broj naših ljudi, pripadnika i vojske, ali i civilnog stanovništva vidi izložbu. Naročito smo ponosni kada našu izložbu gledaju najmlađi stanovnici Srbije. Dolazila su deca iz vrtića iz Beograda u posetu našoj postavci, na Otvorenom danu ove godine prikazali smo izložbu u našem maketarskom šatoru, bili smo na aeromitingu, i na svaki vaš poziv vrlo rado ćemo se odazvati, rekao je zastavnik Jovanović.