(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: ●Tokom oktobra i novembra anketiranje poljoprivrednih gazdinstava ● Do 2. novembra otvoren konkurs za ostvarivanje prava na regresirani prevoz studenata i đaka do škole ili fakulteta ● Do 24. oktobra otvorene prijave za dodelu nagrada najboljim romskim učenicima ● Za lečenje Stefana Subotića iz Belegiša potrebno 69.000 evra: Pošaljite SMS 360 na 3030 ● VREME: Miholjsko leto u prvoj polovini oktobra
Ekonomija 09.01.2018.
Stara Pazova
Kako preživeti januar?

Januar kao prvi mesec u godini, obeležen praznicima, Novom godinom, Božićem, pravoslavnom Novom godinom i kad se na to dodaju još i krsne slave, najduži je mesec u godini. Iz godine u godinu tokom praznika se troši sve više novca, a građani uglavnom tokom ovog perioda nemaju meru, pa troše i više nego što to njihov budžet dozvoljava.
Kako preživeti ovaj mesec, najčešće je pitanje koje sebi postavljaju. Mnogima ostanu novčanici skroz prazni, neki ipak uspeju da raspodele novac za ceo mesec, vodeći računa prilikom kupovine koliko troše. Celo potrošačko društvo je koncipirano na zadovoljenju ljudskih potreba. Psiholozi kažu da kupovina deluje kao lek za depresiju, ali sa druge strane tu je i negativna crta, odnosno otrežnjenje koje nastupa nakon praznika. “Dok zadovoljamo potrebe za hranom, pićem, odećom, izgubimo kontakt sa realnošću, jer želimo što duže da budemo srećni. Polovinom meseca se otreznimo i vidimo da smo prekoračili budžet i potrošili više”, objašnjava Aleksandra Marjanović, transakcioni psiholog u Centru za socijalni rad Stara Pazova. Nakon prazničnog obilja na stolu, ostaju prazni džepovi. Januar je mesec kada se donose tradicionalno i nove odluke. Jedna od odluka bi bila kako da racionalno svedemo trošak da dugovi ne bi bili sve o čemu ćemo razmišljati ove godine.