(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: ●Tokom oktobra i novembra anketiranje poljoprivrednih gazdinstava ● Do 2. novembra otvoren konkurs za ostvarivanje prava na regresirani prevoz studenata i đaka do škole ili fakulteta ● Do 24. oktobra otvorene prijave za dodelu nagrada najboljim romskim učenicima ● Za lečenje Stefana Subotića iz Belegiša potrebno 69.000 evra: Pošaljite SMS 360 na 3030 ● VREME: Miholjsko leto u prvoj polovini oktobra
Info 15.12.2017.
Nova Pazova
Porodična epidemija trihineloze u Novoj Pazovi. Jeli sušeno meso iz BiH

Trihineloza u Vojvodini je među vodećim bolestima koje se prenose za životinja na ljude i to najčešće konzumiranjem termički neobrađenog mesa i mesnih prerađevina u kojima se nalaze žive larve, takozvane trihinele.
Tokom 2017. godine u Sremu je registrovano 6 osoba zaraženih trihinelozom, dok je na teritoriji opštine Stara Pazova prijavljena jedna porodična epidemija, najnoviji su podacu Insituta za javno zdravlje Vojvodine. Četvoročlana porodica iz Nove Pazove tokom ove godine zaražena je trihinelom, a među njima ima i dece, potvrđeno nam je u Odeljenju za epidemiologiju staropazovačkog Doma zdravlja. Pretpostavlja se da su konzumirali sušeno svinjsko meso i kobasice doneto iz Bosne i Hercegovine. Dimljeno i termički neobrađeno meso epidemiološki gledano najrizičnije su namirnice, a kao glavni uzrok porodičnih epidemija trihineloze navodi se to što se u seoskim domaćinstvima širom Vojvodine meso i mesne prerađivine obezbeđuju iz vlastitog uzgoja i klanja svinja, pri čemu se jedna količina konzervira sušnjem ili koristi za pravljenje kobasica. Pored ove četiri osobe u staropazovačkoj opštini, u Sremu je tokom ove godine trihinelom zaraženo još dve osobe, podaci su Insituta za javno zdravlje Vojvodine. Ovakvi slučajevi opominju nas da kada odemo preko granice u goste kod svojih ne donosimo u Srbiju darove poput dimljene šunke ili slanine.