(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Do 5. marta ove godine vlasnici oružja su u obavezi do zamene stare papirne oružne listove za nove plastificirane sa čipom • U celoj Vojvodini obustavljen rad škola i vrtića do 21.februara • Svako treće i naredno dete u opštini Stara Pazova od ove godine ima pravo na besplatan vrtić • U toku izgradnja levog koleseka na pruzi Beograd – Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od 4 do 11 stepeni
Info 05.10.2016.
Stara Pazova
Dan učitelja

Danas se širom planete obeležava Svetski dan učitelja i nastavnika. Ovaj dan proglasile su Ujedinjene nacije 1993. godine, a njegov cilj je da naglasi ulogu učitelja u obrazovanju i razvoju dece i istakne principe i preporuke o položaju učitelja i nastavnika. Reč je o profesiji koja je temelj obrazovanja svakog naroda, a koja je sama po sebi veliki izazov za svakoga ko se njome bavi. U situaciji kada vlada beznađe, ima nasilja, učitelji treba da stimulišu, ukazuju na pozitivne primere, da budu temelj obrazovanja, kulture i tolerancije.
U svetu je 57 miliona dece školskog uzrasta van škole, pa je između ostalog potrebno angažovati oko 5,24 miliona nastavnika da bi se postigao cilj univerzalnog osnovnog obrazovanja, podaci su međunarodnih organizacija. Iako u mnogim zemljama postoji ozbiljan nedostatak prosvetnih radnika, suočeni sa velikim očekivanjima, prosvetni radnici se često osećaju potcenjenima, bez dovoljne podrške i loše profesionalno opremljeni, da se nose sa realnošću sredine u kojoj rade. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je “Vrednost učitelja i poboljšanje njihovog statusa”, a ono što je neophodno je da se poveća broj kvalifikovanih učitelja, da se motivišu tako što će se njihov rad ceniti. Prosvetne strategije na nacionalnom nivou moraju biti u saglasnosti sa postojećim globalnim i regionalnim okvirima kako bi doprineli osiguranju kvaliteta i poboljšanju statusa i radnih uslova prosvetnih radnika. Izuzetno je važno postavljanje jake obrazovne strategije u okviru lokalnih i nacionalnih regulativa u cilju regrutovanja i stimulisanja prosvetnih radnika.