(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Staropazovčanin izvršio samoubistvo ispred Skupštine Srbije. Beživotno telo muškarca pronađeno u Gajićevoj bari • Turistička organizacija predstavlja brošuru 250 godina Slovaka u Staroj Pazovi na sajmu u Bratislavi • Do kraja januara izmena režima saobraćaja na putu Stara Pazova - Stari Banovci • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od -2 do 5 stepeni.
Info 26.08.2016.
Stara Pazova
IN MEMORIAM: Miša Vareca (1938-2016)

Juče je sahranjen Miša Vareca diplomirani agronom u penziji, bivši predsednik Opštine Stara Pazova, član Predsedništva Autonomne pokrajine Vojvodine i dugogodišnji direktor Poljoprivrednog dobra „Napredak“. Rođen je u Staroj Pazovi 19.avugusta 1938 godine. Kao mlad i obrazovani stručnjak sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, najpre je u Napredkovoj „Kooperativi“ inicirao udruživanje individualnih poljoprovrednika, čime je njihov životni standard znatno poboljšan. Zbog toga je 1974. godine izabran za predsednika Opštine Stara Pazova. Za njegovog mandata znatno je povećan broj radnika u tadašnjem takozvanom društvenom sektoru, naročito u Lifamu i Dijani. Inicirao je udruživanje samostanih zanatlija, zbog čega su nastala preduzeća za promet zanatnih proizvoda, čime je Opština Stara Pazova slovila kao centar privrednog preduzetništva na području cele exJugoslavije. Za njegovog mandata izgrađeni su mnogi infrastrukturni objekti: kilometri i kilometri uličnih puteva po celoj opštini, rekonstrukcija niskonaponske mreže, početak izgradnje vodovoda i kanalizacije... Od tada opština Stara Pazova je kao moderna sredina sa urbanizovanim planskim proširenjem naselja postala primamljiva za mnoge doseljenike, željnih rada i lepšeg života.

Nakon isteka mandata 1978.godine, postaje član predsedništva Autonomne pokrajine Vojvodine – jedan četvorogodišnji mandat – a zatim od 1984.godine bio je izabran za generalni direktor Poljoprivrednog dobra „Napredak“. Za njegovog mandata kupljeno je mnogo obradive površine, izgrađene su ili rekontruisane farme i na taj način i u ovom preduzeću znatno je povećan broj zaposlenih.

Prema rečima njegovog kolege Jugoslava Kostića, koji ga je na mestu predsednika Opštine i zamenio, Miša Vareca je kao stručnjak i dobar organizator mogao da bira funkcije, od pokrajinskih, republičkih do saveznih. Međutim, ostao je vezan za svoju Staru Pazovu.

U „Napredku“ je radio do 2002.godine, kada je penzionisan. Kao čovek ostao je upamćen kao skroman, tih i izuzetno racionalan čovek.

Katarina Vereš