(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Sve spremno za Bogojavljensko plivanje za časni krst u Starim Banovcima • Pritvor osumnjičenima u slučaju "Jovanjica" • Do kraja januara izmena režima saobraćaja na putu Stara Pazova - Stari Banovci • Suzana Ilić predsedavajuća lokalnog SES-a • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Gusta magla, tokom dana suvo i hladno
Info 01.10.2013.
Stara Pazova
Bez vakcine nema prodaje svinja

Zbog hronične nestašice vakcina protiv svinjske kuge od početka godine do sada, proizvođači ne mogu da prodaju tovljenike. Svinje nemaju ušne markice odnosno nemaju potrvrdu da su vakcinisane ne mogu da idu u promet. Za razliku od Evropske unije, koja ne dozvoljava upotrebu te vakcine, u Srbiji je vakcinacija još uvek obavezna. Međutim, u mnogim veterinarskim stanicama vakcina protiv svinjske kuge ili nema ili ih je u nedovoljnim kličinama. Nadležni se trude da problem reše, ali ga ne mogu rešiti trajno jer za sada u našoj zemlji vakcinu proizvodi samo jedan zavod, Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.
Po rečima profesora doktora Dušana Orlića, upravnika Zavoda za zdravlje životinja u Novom Sadu prošle nedelje je iz novosadskog instituta distribuirano 120.000 doza vakcina a na zalihama je još 30.000. Inače, mesečno nam je neophodno od 90.000 do 110.000 doza vakcina koje do sada nismo imali. Dok se problem ne reši, proizvođači će imati gubitke. Pogotovo oni čije svinje budu teže od 120 kg, jer će tada morati da ih prodaju jeftinije - kao drugu klasu. U Srbiji ima preko tri miliona i 400 hiljada svinja. Cilj nadležnih je da propise usklade sa evropskim i da vakcinaciju ukinu, ali je sada teško reći kada će to biti. Do tada ćemo i dalje u Uniju moći da izvozimo samo prerađevine, ali ne i žive svinje i sveže meso.