(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Do 5. marta ove godine vlasnici oružja su u obavezi do zamene stare papirne oružne listove za nove plastificirane sa čipom • U celoj Vojvodini obustavljen rad škola i vrtića do 21.februara • Svako treće i naredno dete u opštini Stara Pazova od ove godine ima pravo na besplatan vrtić • U toku izgradnja levog koleseka na pruzi Beograd – Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od 4 do 11 stepeni
Info 20.09.2013.
Stara Pazova
Počela je berba kukuruza

Berba kukuruza je na početku. U narednih 10-tak dana očekuju se intenzivniji radovi, a s obzirom da ima dovoljno mehanizacije skidanje žutog zrna će se završiti vrlo brzo, kaže Đorđe Bugarin, iz Privredne komore Vojvodine. Proizvođači koji se opredele za čuvajnje kukuruza, produžiće berbu dok su povoljni vremenski uslovi. Rani hibridi koji se trenutno beru su sa procentom vlage između 15 i 16 i nije potrebno sušenje za smeštaj u silose. Ovogodišnji rod kukuruza je bolji od prošlogodišnjeg i kreće se izmedju 5,5 i 6 tona po hektaru.Zbog niske cene prošlogodišnjeg roda od 12 i 13 dinara, ovogodišnji rod kukuruza proizvođači ne žele da prodaju. Koja bi to cena mogla biti nije poznato, ali postoje realna očekivanja da će ona ići gore kaže Đorđe Bugarin.
U Srbiji koja ove godine pod kukurzom ima oko million i 100.000 hektara moglo bi se ostvariti između 5,5 i 6 miliona tona suvog zrna kukuruza. Od toga za naše potrebe dovoljno je od 3 do 3,5 miliona tona, a ostatak, između 2 i 2,5 miliona tona moglo bi se izvesti. To će pre svega zavisiti od opredeljenja stočara. Stručnjaci kažu da bi bilo dobro da se deo roda kukuruza usmeri u stočarsku proizvodnju.